1.  Здробљеном воћу и поврћу није место у замрзивачу

Иако је избор намирница које могу да се замрзавају широк, воће није једно од њих. Разлог је у неадекватном систему замрзавања какво имамо у замрзивачима за кућну употребу. Уместо да ризикујете, боље је да купите фабрички замрзнуто воће, а затим га држите у замрзивачу.

Фото: Профимедиа

 

2. Замрзавање меса које је већ било смрзнуто може да представља ризик за здравље

Како би се уклонили сви паразити на неким врстама меса и рибе, попут, рецимо, одрезака туне, оно се замрзава на 48 сати пре него што стигне у продавнице. Иако ћете помислити да купујете свеже месо, понекад то неће бити случај па би накнадно смрзавање могло довести до смањења квалитета меса па чак и развоја бактерија.

Фото: Depositphotos

 

3. Млеко, кисело млеко и јогурт могу да се згрудвају

Иако према препорукама млечни производи могу да се смрзну на један до три месеца, неки стручњаци упозоравају да ти производи никад нису исти након што се поврате на собну температуру. Разлог томе је раздвајање компоненти млечних производа након одмрзавања.

Фото: Депозитфото

 

4. Млевена и кафа у зрну не би никада требало да се нађу у замрзивачу

Коцкице леда у напитку с кафом прави су ужитак, али млевеној или кафи у зрну место никако није у замрзивачу. Ако замрзнете кафу, на крају ћете добити влажну смесу непријатног мириса и лошег укуса будући да она апсорбује влагу и мирисе из осталих производа у замрзивачу.

Фото: Профимедиа

 

5. Свеже зачинско биље након замрзавања биће неупотребљиво

Када смо научили да се ћелије замрзавањем шире, можемо бити сигурни да ће то довести до пропадања зачинског биља. На тачки замрзавања ћелије биљке заправо експлодирају, стога ћете при повратку на собну температуру добити гњецаву кашу. Мало боље можда ће проћи зачини попут рузмарина.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".