Лековита својства лука су позната од давнина, када се користио за лечење болести попут главобоље, срчаних болести, итд. Црни лук има веома мало калорија, један средње величине има само 44 калорије, али значајну дозу витамина, минерала и влакана.

Богат је витамином Ц, који је задужен за очување имунитета, производњу колагена, обнављање ткива и апсорпцију гвожђа.

Витамин Ц такође делује као моћни антиоксидант у вашем телу, штитећи ћелије од оштећења изазваних слободним радикалима.

Фото: Профимедиа

 

Осим тога, богат је витамином Б и одличан је извор калијума.

Три здравствена бенефита које вам може донети често конзумирање црног лука.

1. Побољшава здравље срца

Конзумирање лука може добар утицај на кардиоваскуларни систем.

Наиме, једно истраживање је показало да полифенол зван кверцетин који се налази у луку помаже у смањењу високог крвног притиска и нивоа триглицерида.

Фото: Јутјуб принтскрин/ VRATA ZDRAVLJA

 

2. Богат је антиоксидансима

Лук је препун антиоксиданса који се боре против болести и слободних радикала и помажу да се поправе и заштите оштећене ћелије у телу. Један је од најбољих извора флавоноида (укључујући кверцетин), фитохемикалије  са снажним антиоксидативним својствима.

Црвени и обичан црни лук богатији су тим антиоксидансима од других врста. Исхрана богата антиоксидансима може помоћи у смањивању упала и спречавању слободних радикала, што доводи до стражног имуног система и бољег општег здравља.

Фото: Профимедиа

 

3. Помаже у контроли шећера у крви

Конзумација црног лука може да помогне контроли шећера у крви, што је посебно значајно за особе са дијабетесом и преддијабетесом.

Препоручује се се свим оболелима од дијабетеса, јер су научници потврдили да лук садржи манган и хром, елементе које одржавају правилно лучење и функцију инсулина.

Црвени лук помаже у смањењу нивоа шећера у крви јер садржи велику количину сумпора и флавоноида. Пацијентима који имају дијабетес типа 2 препоручује се 100 г црвеног лука дневно.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".