Ако сте се икад запитали која је разлика изме|у зелених и црних маслина, одговор је врло једноставан - у времену зрења плода.

Фото: Профимедиа

 

Многи не знају, али црне маслине су заправо дозреле зелене маслине. Беру се у новембру и децембру, за разлику од зелених, које се беру барем месец-два раније. Што дуже маслина зри, њена боја се мења - од зелене до рубин-црвене, а тада долазе на ред и тамни тонови љубичасте и то су у ствари црне маслине.

Фото: Профимедиа

 

Зелене маслине имају сочније месо, а по укусу су свежије и некако слађе. Оне црвенкасте су убране тачно у тренутку зрења, а црне би се заправо могле назвати презрелим. Што су маслине тамније, то је месо мекше, а укус интензивнији и горчи.

Фото: Профимедиа

 

Маслине, и црне и зелене, садрже бројне антиоксидансе, а нека истраживања потврдила су да имају и својства која спречавају развој одређених врста тумора. Имају много витамина, нарочито витамина Е, а и материја које чувају крвне судове. Али добро припазите када их конзумирате слане, у том случају није препоручљиво да поједете више од две-три дневно.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".