Једна од тих навика јесте честа вожња на кратким дестинацијама. Многи, одвикавши се од пешачења, чак и у продавницу или до трафике, да би обавили неки ситан посао или куповину, одлазе колима, а то може скупо да нас кошта. Овакве вожње нимало не пријају мотору аутомобила.

Током преласка кратких дестинација од стотинак метара, мотор не достиже радну температуру, а то може да доведе до озбиљних кварова. Влага не стиже да испари, и меша се са уљем, а стварају се и наслаге нечистоћа на ЕГР вентилу и другим деловима мотора. Последице могу бити различите. После неког времена може се створити скрама на поклопцу за доливање уља. Тада уље озбиљно почиње да губи своја мазивна својства и треба га хитно заменити.

Фото: Јутјуб принтскрин/Блиц

 

 

Приликом вожњи на кратким дестинацијама такође може да дође до мешања уља и горива, и у том случају долази до промена на уљу које се могу видети чак и голим оком. Да бисте открили да ли је све у реду можете да омиришете шипку за мерење. Уколико не осетите мирис горива, све је у реду.

Ако имате индикатор, пожељно је да током вожње пратите температуру мотора. Из мотора који достигне радну температуру, кондензација испарава, међутим, у возилима која се возе на кратким релацијама то се неће десити, и у њима ће се временом акумулирати све већа количина воде и горива у картеру. Уље због тога губи своја својства и није у стању да испуни своју функцију, што доводи до оштећења мотора, па чак и до озбиљних проблема.

Решење је, наравно, једноставно. Када год следећи пут помислите да се "одбаците" колима до продавнице или трафике, боље се определите да тамо одете пешке. Здравије је - како за вас, тако и за ваш аутомобил. Такође, пожељно је и редовно вршити контролу уља.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".