Истраживао је округ Муеанг Так у тајландској покрајини Так, када је наишао на пауке унутар зрелих стабљика азијског бамбуса. После сарадње са др Нарин Компупуанг са Универзитета Кхон Каен, и Каовалит Сонгсангкоте са Универзитета Касетсарт, дошли су до закључка да је то први пут да је забележена тарантула који живи искључиво у стабљикама бамбуса, наводи се у саопштењу.

Назван је Таксинус, у част тајландског краља Таксина Великог, који је поновно ујединио Тајланд после пораза од Мијанмара, и признат је као један од великих владара земље. Име је такође изабрано као признање за његово претходно име, Пхраyа Так, када је управљао покрајном Так.

- Ове животиње су уистину изванредне; оне су прве познате тарантуле икада у екосистему на бази бамбуса. Мало људи схвата колико тајландске дивље животиње остају недокументоване... Пре свега смо у мисији истраживања и спашавања биоразноликости и дивљих животиња у тим шумама од изумирања, посебно микростаништа специфичних за врсту - рекао је др Компупуанг, преноси Унилед.

- Прегледали смо сва стабла на подручју где је врста откривена. Ова врста је јединствена јер је повезана са бамбусом, а ову врсту тарантуле никада нисмо приметили ни у једној другој биљци.

Тарантуле југоисточне Азије познате су по томе што живе или на тлу или на дрвећу, док овај род своје време проводи само у бамбусу.

Због дебљине бамбусових стабљика, пауци не могу сами да их пробуше. Морају да чекају да се друге животиње пробију, било да је реч о црвима, пчели тесару или глодарима. Бамбус такође може да попуца због временских услова.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".