- Зато ми, чак и кад не учествујемо у дипломатској сарадњи (са Русијом), да бисмо схватили да ли постоји могућност за јачање колективне безбедности на узајамној основи, одговарам на неке од забринутости које Русија има, а она, са своје стране, даје одговре на многе наше бојазни - чач и тада јачамо одбрану и средства за обуздавање (Украјине) - истакао је амерички државни секретар у интервјуу за "Си-Би-Ес" одговарајући на питање да ли Вашингтон сматра да Москва хоће да "купи време" у светлу ситуације око Украјине.

- Претходне године смо испоручили више војне помоћи Украјини него било које претходне године. Предузимамо мере против руских агената у Украјини који настоје да дестабилизују владу. Управо сам одобрио трансфер Украјини америчке војне технологије у другим земљама - навео је Блинкен.

Русија је неколико пута негирала оптужбе Запада и Украјине за "агресивне акције", истичући да никоме не прети и да не жели никог да нападне, а изјаве о наводној агресији користи се као изговор да НАТО своја војна средства распореди што је ближе могуће руској граници. Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу, а то, сматра он, никоме не прети и никога не треба да брине.

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".