Немачки канцелар Олаф Шолц одбио је позив да се хитно састане са Џозефом Бајденом, председником САД, и да разговарају о све напетијој ситуацији у вези са Украјином! Како преноси угледни Шпигл, из Вашингтона је стигао позив да Шолц седне у авион и допутује на састанак са Бајденом у Белој кући.

Састанак у фебруару

Међутим, Шолц је позив одбио, правдајући се да нема довољно времена и да већ има неодложне планове.

Фото: Профимедиа

 

 

 

- Канцелар је већ имао заказану званичну посету Шпанији када је добио позив из Беле куће - објавио је Шпигл у петак. Истовремено, Олаф Шолц је решен да проведе више времена у земљи јер је Немачка тешко погођена новим таласом коронавируса и ширењем омикрона, због чега већ данима има рекордан број оболелих. Како преносе немачки медији, званични Берлин и Вашингтон су се договорили да се сусрет Шолца и Бајдена одложи за средину фебруара. У Вашингтону су се надали да ће Шолца приволети да заузме чвршћи став према Русији.

Деманти обе стране

Међутим, све је очигледније да Немачка одудара од заједничког става Запада, који заузима све чвршћи став према Русији у светлу очекиване инвазије на Украјину, за коју у Вашингтону тврде да је већ решена ствар.

Фото: AP Photo/Markus Schreiber

 

 

Наиме, немачки канцелар Шолц је током разговора са Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО, јасно ставио до знања да Немачка неће извозити оружје у Украјину. Уз то, Немачка је забранила прелет британских авиона којима је Велика Британија у Украјину послала лако противоклопно наоружање, као и групу од 30 припадника специјалних снага чији је циљ обука украјинских војника.

Неочекивани парадокс - САД послале руско оружје Украјини

У Кијев је стигао први контингент од 200 милиона долара вредног наоружања као помоћ за случај очекиване руске инвазије. Међу тим наоружањем налази се и пет хеликоптера руске производње "ми-17", које су Сједињене Државе набавиле од Русије и који је требало да буду део војне помоћи коју је Вашингтон планирао за прозападну владу у Авганистану. Овај хеликоптер је направљен крајем 70-их година и у Русији носи ознаку "ми-8". И даље се производи у фабрици у Казању, источно од Москве. Пентагон је 2010. потрошио око 648 милиона долара за куповину 30 ових хеликоптера.

Вежба "Нептунов удар" - Амерички носач у Медитерану

У понедељак почиње 12-дневна војна вежба НАТО у Медитерану под називом "Нептунов удар 22". Због ње је у Медитеран упловио амерички носач авиона "УСС Хари С. Труман" са својом ударном групом. Секретар Пентагона задужен за медије Џон Ф. Кирби рекао је да је вежба осмишљена тако да демонстрира способност НАТО да у одбрану својих савезника укључи носач авиона и могућност ваздушних напада с мора.

Та очекивања су у складу са прошлонедељном посетом директора ЦИА Вилијама Бернса Берлину. Немачка је један од највећих трговинских партнера Русије и у случају увођења још чвршћих западних санкција Москви Берлин ће морати да има значајнију улогу. Писање Шпигла о Шолцу, који је превише заузет за виђање са Бајденом, демантовали су званичници немачке владе, али и Беле куће. - Ништа од наведеног се није догодило. У питању је потпуна измишљотина. Иницијатива за одржавање сусрета стигла је из Берлина и његов долазак се очекује у фебруару - рекао је извор близак Белој кући и Националном савету за безбедност.

У Индијском океану - Вежба Русије, Кине и Ирана

Док НАТО чланице у понедељак стартују са вежбом у Медитерану, на другом крају света у Индијском океану одвија се вежба других савезника - Русије, Кине и Ирана. Медији у Техерану су пренели да 11 иранских борбених бродова учествује у вежби заједно са три руска брода и два кинеска. Током вежбе ће се тренирати борба на отвореном мору у ноћним условима, спасилачке мисије, као и гашење пожара на пловилима.