Иако крволочна ванземаљска створења нису ништа друго до производ маште холивудских писаца, вируси су нешто с чиме ће се будући астронаути вероватно морати суочити, каже Пол Дејвис, астробиолог, космолог и директор Бијонд центра за фундаменталне теме у науци на Државном универзитету у Аризони.

Он верује да се вируси или нешто слично њима могу наћи на другим планетама.

- Вируси заправо чине део мреже живота. Очекивао бих да ће, ако имамо микробни живот на другој планети, имати, ако то буде одрживо, потпуну сложеност и робусност која ће ићи уз могућност размене генетских информација - рекао је Дејвис.

С обзиром на утицај пандемије ковида 19, ова изјава делује алармантно, али астробиолог примећује да хипотеза да вируси постоје у другим деловима свемира не би требало да изазове забринутост. Професор Дејвис каже да су вируси добри јер помажу биљкама да преживе изузетно врућа тла и утичу на биогеохемијске циклусе.

Чак су се и људи могли појавити захваљујући остацима древних вируса, тврди научник.

- Мој пријатељ мисли да је свакако значајан део људског генома заправо вирусног порекла. Мислим да без вируса можда неће бити одрживог живота на планети Земљи - рекао је он.

Ова изјава је дошла месец дана након што је међународна група научника објавила студију у којој се тврди да би човечанство у року од две до три године могло открити знакове живота на планетама изван Сунчевог система.

(Спутњик)