Инфектолог проф. др Жарко Ранковић објашњава за Курир да је јако тешко разлучити шта је ковид, а шта грип, као и да ли пацијент има флурону - комбинацију короне и грипа, али сматра да најризичније категорије људи могу добити антивирусни лек и против ковида и против грипа.

- Ковид пацијенти, по протоколу лечења, добијају у терапији и антивирусне лекове фавипиравир или молнупиравир. А терапија за грип је лек генеричког имена оселтамивир, који има добар ефекат, смањује компликације када се примени благовремено, а велика компликације је запаљење плућа. Не знам каква је пракса сад јер сам у пензоији, али сматрам да комбинација ова два антивиротика не може да шкоди ако постоји сумња на флурону код пацијента и ако тај пацијент спада у категорију ризичних - каже за Курир проф. Ранковић и додаје да се, иначе, код тежих пацијената ковид и грип најчешће разликују по запаљењу плућа, које је код грипа једнострано, а код ковида обострано.

Проф. Ранковић наглашава и да је управо због свега овога најбоља превенција - вакцина, која је нажалост против грипа у овом моменту бесмислена јер се већ шири.

- Сада је важно и подизање општих одбрамбених снага организам исхраном пуном витамина, често проветравање просторија, као и ношење заштитине маске, која штити и од короне од грипа - истиче проф. Ранковић.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".