Infektolog prof. dr Žarko Ranković objašnjava za Kurir da je jako teško razlučiti šta je kovid, a šta grip, kao i da li pacijent ima fluronu - kombinaciju korone i gripa, ali smatra da najrizičnije kategorije ljudi mogu dobiti antivirusni lek i protiv kovida i protiv gripa.

- Kovid pacijenti, po protokolu lečenja, dobijaju u terapiji i antivirusne lekove favipiravir ili molnupiravir. A terapija za grip je lek generičkog imena oseltamivir, koji ima dobar efekat, smanjuje komplikacije kada se primeni blagovremeno, a velika komplikacije je zapaljenje pluća. Ne znam kakva je praksa sad jer sam u penzoiji, ali smatram da kombinacija ova dva antivirotika ne može da škodi ako postoji sumnja na fluronu kod pacijenta i ako taj pacijent spada u kategoriju rizičnih - kaže za Kurir prof. Ranković i dodaje da se, inače, kod težih pacijenata kovid i grip najčešće razlikuju po zapaljenju pluća, koje je kod gripa jednostrano, a kod kovida obostrano.

Prof. Ranković naglašava i da je upravo zbog svega ovoga najbolja prevencija - vakcina, koja je nažalost protiv gripa u ovom momentu besmislena jer se već širi.

- Sada je važno i podizanje opštih odbrambenih snaga organizam ishranom punom vitamina, često provetravanje prostorija, kao i nošenje zaštitine maske, koja štiti i od korone od gripa - ističe prof. Ranković.

(Kurir)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".