Престанак објављивања тих података не би значио и крај епидемија, али би представљао увертиру у ендемски ток, јер би само епидемиолози и вирусолози наставили са праћењем статистике, док за обичне грађане то не би било неопходно јер би се епидемија налазила под контролом, преноси "Блиц.

Међутим, ово је могуће само уз најбољи развој догађаја - повећањем обима вакцинација, природног прокружавања и претпоставке та вирус неће постати агресивнији.

У ком временском периоду ћемо корону гледати као ендемску болест објашњава члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић, који прогнозира значају потенцијалну промену током пролећа, која зависи како од нас, тако и од ситуације у свету.

- Бројке ћемо престати да пратимо негде с крајем пролећа, односно почетком лета, на овај начин на који то данас чинимо. Али, свакако ће оне и даље бити праћене и то ће чинити епидемиолози и клиничари, пратиће шта се даље дешава. Већина научника сматра да тамо где постоји висок степен оболевања, тамо ће доћи до промене, односно, доћи ће до заустављања епидемије. Што се Србије тиче, мени се чини да негде тамо до краја пролећа, почетка лета би требало да се то смири. Има, наравно и оних који тврде да ће се то десити наредне године, али ја сматрам да ће се то десити ове године. То може бити као последица онога што се дешава у целом свету, као и у Европи, јер када се деси велико заражавање, паралелно се дешава и природно прокужавање - наводи Тиодоровић.

У Србији се тренутно региструје највећи број заражених од почетка пандемија, али уз ниски проценат хоспитализације. На питање када ће доћи тренутак да се вирус "одјави", Тиодоровић каже када га СЗО буде прогласио ендемским.

- Свако од нас појединачно то може да ради, и ми у Србији можемо да проглашавамо, али шта је Европи, око нас, у свету.. дакле, док год у свету не буде доведено у контролисано стање, неће бити одјаве. Где год вирус буде постојао, постојаће и шанса да дође код нас. Мислим да СЗО то не може да уради пре краја године, ако ћемо се држати епидемиолошке доктрине и елиминације ризика, онда то може потрајати до краја године. Ово је наравно најбољи могући сценарио, али увек треба посматрати на све то с опрезом, мада ипак очекујем да буде овако - рекао је он

То представља идеалан сценарио, али опет све зависи од глобалне ситуације.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".