У Загребу од последица короне умрло 11-годишње дете. Лекари кажу да је имало уобичајену клиничку слику, међутим, Тиодоровић истиче да се то догађа свугде у свету, те да због тога и додатно треба обратити пажњу на децу.

- Не треба подцењивати омикрон, али гледајући податке од јутрос код нас имамо релативно мирну ситуацију, али су ковид амуланте и даље притиснуте. За сада је још прва фаза у питању и то значи да оболевају углавном млади људи који су били на прославама, али има и људи средњих година - рекао је он за ТВ Прва.

Додаје да се се следећа фаза очекује ускоро, али да мисли да је можда чак и сада почела. Она се састоји од оболевања старих и хроничних болесника, те да је за њих забринут да би могло да дође и до фаталних исхода, јер им је имунитет веома слаб.

О трајању вируса

- Могуће је да ће потрајати и након фебруара, имаћемо ситуацију да се целе породице јављају у амбуланту - рекао је он.

Сматра да бројке од 14 и 18 хиљада могу да се множе са два када се ради о стварном броју заражених, јер је по њему много људи који су асимптоматски случај.

- Појава грипа може да закомпликује ствар, такозвана флурона - истакао је Тиодоровић.

Додаје да прошле године није било појаве вируса грипа у овом обиму, али да ове године представља опасност по све генерације.

- Пик може да се продужи и фебруар је месец у којем се одвија грип, ми не можемо да очекујемо да до краја фебруара због тога дође до смиривања ситуације - навео је он.

Наводи и да прати закључке научника који се баве проучавањем пандемије, и потврђује њихов утисак да ће корона опстати.

-  Још ћемо имати проблеме са короном и грипом, али ће касније око јуна бити већ мирнији период, не мислим да ће омикрон нестати, али "док год има горуићег материјала, он ће горети - поентирао је Тиодоровић.

Истиче да о четвртој дози за сада нема разговора, али да ипак сматра да неће бити крај пандемије до краја године, јер није свугде ситуација иста, па закључује да нема разлога паници али има разлога опрезу.

(Б92)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".