Први, да не даје велику хоспитализацију, односно да већина заражених нема потребу за болничким лечењем, а друга лошија, коју смо слутили, а сада је дефинитивно потврђена - да је овај сој далеко заразнији од свих претходних. Међутим, још једна охрабрујућа вест је да се омикрон сада задржава у грлу и носу, те да се не спушта на плућа, бар не у толикој мери као што је то био случај са претходним сојевима.

Свакако, не смемо се прерано радовати, јер свакога дана бележимо високе бројеве новозаражених, што подсећа да је вирус, наравно, присутан. Епидемиолог и члан Кризног штаба проф.др Бранислав Тиодоровић изјавио је за да овај талас са омикрон иде у две фазе, да у једној имамо млађу популацију, те ће друга фаза почети када се вирусом зарази и старија популација, што би могло да нам донесе нове проблеме, већи број хоспиталозваних и смртних случајева.

Ипак, надајмо се да неће бити великог заражавања међу старијима, и да ћемо са овим новим сојем имати макар нешто лакшу клиничку слику. Да се вирус сада „преоријентисао“ искључиво на грло и нос, потврђује и професор Тиодоровић.

Како даље објашњава епидемиолог, нико не може да тврди са великом прецизношћу како ће даље бити, али постоји развојни циклус на основу кога се могу изводити закључци и предвиђања.

-То је нормална појава у развојном циклусу, када он више не производи такве сојеве који ће бити са високом стопом репродукције, односно са великом заразношћу. Према тим правилима вирус не би требало да има ту моћ као раније. Чињеница је да велики број научника у свету тврди да иде према сезонском облику, али нема ниједног научника који ће рећи да ће он престати да мутира. Такође, оно што не смемо заборавити то је вакцинација, јер у епидемији то је прави пут без обзира на све прогнозе, клиничке слике, или било шта. Дакле, вакцина је заштита, додаје професор Тиодоровић

Директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић изјавила пре неколико дана да је добро што омикрон сој остаје у носу и грлу, а мање напада плућа за разлику од делта соја, али је теоретски могуће да се човек зарази са два различита соја коронавируса.

-Омикрон је заразнији и брзе се шири, али на сву срећу постоје индиције да остаје у грлу и носу, мање напада плућа, он се мења, мења и неке своје особине што се тице органа које напада. Добро је да се склања од плућа, што је био главни проблем са делтом - рекла је Беговић.

Како је додала, иако нема великих студија везаних за клиничке слике, пракса показује како овај сој ипак остаје у горњим респираторним деловима, што је боље за оног ако се зарази.

Докторка Беговић је нагласила да осим омикрона у популацији кружи и делта сој, затим вирус грипа, као и различити сезонски респираторни вируси, те да је теоретски могуће да се човек зарази са два различита соја вируса, али да нема доказа да се тако нешто догодило.

-За сада се вирус шири максималном познатом брзином за вирусе који постоје, мења се. Он има кључ, ми имамо браву на ћелијама и у једном моменту кључ ће се променити да се неће толико ефикасно везивати и имаћемо све блаже симптоме и прерашће у епидемију сваке године, али не овакву - изјавилаје Беговић.

Како је подсетила, вакцинација је начин да се избегну теже последице заражавања коронавирусом и да се обезбеди дуготрајнији имунитет организма.

„Када ћемо коначно моћи да наставимо са нормалним животом?"

Ко још у протекле две године није поставио питање "Да ли је пандемија коначно готова?" или "Када ћемо коначно моћи да наставимо са нормалним животом?" Тако започиње велика анализа ББЦ-јевог новинара специјализованог за здравствене и научне теме Џејмса Галагера, који одмах наводи да је он поставио оба споменута питања, па наставља да би одговор на њих могао бити исти: "Веома ускоро'.

Све је снажније уверење да омикрон Велику Британију гура ка самој завршници пандемије. Али, шта следи након тога? Вирус неће магично нестати. Уместо тога, мораћемо да се навикнемо на нову реч - "ендемски", што заправо значи да ковид дефинитивно остаје с нама.

Да ли смо, стварно, на прагу нове ере ковида и шта ће то значити за наше животе?

- Скоро да смо тамо, ово сада је почетак краја, барем у Уједињеном Краљевству - сматра професор Џулијан Хискокс, шеф катедре за инфективне болести и глобално здравље на Универзитету у Ливерпулу.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".