Морбидна се себичност увукла у људе када уместо да брину о живима прво пребројавају мртве одбијајући да пруже руку дављенику док не провере колико личи на неког њиховог. Од првог дана короне до данас ниједна реченица није језива колико "умире толико и толико људи сваке године па ником ништа". Ништа. Док њихову децу не погледате у очи.

 Застали су људи јер су у мору вести налетели на нешто баш ретко, на човека.

Једној Ани су колеге саопштиле да јој бубрези отказују. Климнула је главом, лекар је, знала је шта то значи. Обукла је бели мантил и отишла на посао. Истој тој Ани је речено да мора на дијализу. Након мучне процедуре устала би, обукла бели мантил и отишла на посао.

Др Ана Чопорда умрла је на свој 41. рођендан, а вест о њеној смрти јуче је потресла домаћу јавност. Застали су људи јер су у мору вести налетели на нешто баш ретко, на човека.

Једној Ани су колеге саопштиле да јој бубрези отказују. Климнула је главом, лекар је, знала је шта то значи. Обукла је бели мантил и отишла на посао. Истој тој Ани је речено да мора на дијализу. Након мучне процедуре устала би, обукла бели мантил и отишла на посао.

Ана је умрла на рођендан. Нису је убили бубрези који су је мучили још од тридесетих година. Није је убила трансплантација. Убио ју је ковид. Ана није радила у црвеној зони. Радила је нешто подједнако опасно. Сваког дана сретала се с пацијентима оболелим од других болести да помогне колико може и не питајући те стотине да ли ће можда нехотице убити њу.

Колико ли је тих људи њој рекло "ма какав ковид, докторка, то су глупости. Ма колико људи уопште умре од те короне" или не знајући каква жена је са дијализе долазила њих да лечи изговорио "ма дајте докторка, од тога умиру само они са другим болестима, ти би ионако умрли". А онда би та иста Ана оћутала. Људи као Ана не троше снагу на изговоре и расправе.

То је занимација злурадих и доконих. Људи као Ана ћутке и без помпе оду и ураде оно што се мора, а што многи неће.

Нека кажу сада ти критичари, теоретичари, кућни експерти, дежурне викенд величине - нека кажу тачно колико то људи умире од короне? Колико год да је људи умрло, а да смо то могли да спречимо, превише је.

Зато је Ана облачила тај бели мантил. Јер није битно која болест, несрећа или судбина неког доведе код доктора. Битно је шта ми можемо да урадимо да у овом свету пуном бола неком олакшамо. Ана није ишла на посао уз питање "колико људи сваког дана умре од болести мог пацијента". Дала је живот желећи да бар једна особа због ње преживи.

Преко 140 доктора у Србији умрло је од ковида. Ана је једна од њих.

И стварно, толико људи сваког дана умре од короне "па ником ништа". Ништа. Док не погледате њихову децу у очи.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".