Маска Н95 коју најновијом одлуком, а што је објавио Батут, од сада морају да носе особе које су биле у блиском контакту с ковид позитивном особом је скупља од обичне, хируршке маске, коју већина грађана Србије носи, али и далеко боља у заштити и за онога ко је носи и за онога ко је у контакту с њим.

Обичне хириршке маске могу се наћи и за пет динара по комаду, док је Н95 маска и њој сличне КН95 и ФФП2 маске, које много боље пријањају за лице и обликоване су да боље заштите, коштају од 25 динара по комаду, па навише, у зависности од типа, количине, произвођача и продајног места.

А колико су боље, показује и истраживање групе немачких и америчких научника "Горња граница за излагање један на један инфективним људским респираторним честицама", које је Курир већ објавио. У исртраживању су упоређиване обичне-хируршке маске и ФФП2, које су по дизајну сличне Н95 маскама.

- Ако само подложан носи маску док прича с инфективним на удаљености од 1,5 м, горња граница се знатно смањује - код хируршке маске достиже 90% након 30 минута, а код маске ФФП2 (која је иначе слична маски Н95, прим нов.) остаје на око 20% чак и након једног сата. Када обоје носе хируршку маску док инфицирани говори, врло конзервативна горња граница остаје испод 30% након једног сата, али када обоје носе маску ФФП2, која добро прилепљена, она износи 0,4% - објављено је у раду.

(Курир)