Пројекције стручњака о томе шта нас чека су више или мање песимистичке: заменик директора УКЦ Ниш проф. др Радмило Јанковић упозорава да ће сигурно бити више од 10.000, можда 20.000, чак и 30.000 заражених дневно, док епидемиолог др Радмило Петровић не очекује да ћемо прећи 10.000 инфицираних за 24 сата.

Др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља, за "Новости" каже да су такве пројекције преурањене, али чак и да се обистине, да је здравствени систем припремљен и за најтежи сценарио епидемије.

Фото: Танјуг

 

 

У циркулацији су два соја короне, што епидемиолошку ситуацију додатно компликује: делта, за коју стручњаци тврде да је још доминантна, и омикрон, за који би се на основу рапидног повећања броја инфицираних, ипак, рекло да преузима примат.

И по редовима испред ковид-амбуланти јасно је да идемо ка врху новог, петог таласа епидемије. По налогу министра здравља Златибора Лончара појачан је рад свих ковид-амбуланти. То подразумева да је ангажован максималан број здравствених радника и тријажних амбуланти, а од данас пријемно-тријажна амбуланта у Заводу за плућне болести и туберкулозу на Звездари поново почиње да ради у ковид-систему.

- Обистинило се оно што смо очекивали, али смо се гледајући искуства других земаља, унапред припремили - каже др Ђерлек. - У последња два дана имамо дуге редове испред ковид-амбуланти, јер је број прегледа повећан за 100 до чак 200 одсто. Зато је Министарство здравља издало налог да ковид-амбуланте продуже радно време до 22 сата, и да повећају број екипа. Исто важи и за лабораторије.

За три дана, од понедељка до среде, број новоинфицираних се утростручио - са 2.765 на 7.488.

Фото: З.Јовановић

 

 

- Ради се енорман број тестова, па су повећани и дијагностички капацитети. Јуче је тестирано више од 25.500 људи - каже др Ђерлек. - Срећом, рапидни скок броја новоинфицираних у овом тренутку не прати и повећање потребе за хоспитализацијом, али корона нас је већ много пута изненадила и свашта можемо да очекујемо. Најмање што нам треба је дизање панике и лицитирање бројем новоинфицираних до којег можемо стићи. Сигурно је да ћемо, као што се то догодило у свим земљама где је ушао омикрон, имати пораст инфицирања, али ја желим да охрабрим грађане, да знају да је здравствени систем спреман.

Доктор Ђерлек каже да већ постоји оперативни план ако дође до повећања потреба за хоспитализацијом које установе ће се и на који начин укључивати у ковид-систем.

- Можемо доћи у ситуацију да због масовног инфицирања многи запослени морају на боловање, али ни здравствени систем ни функционисање државе неће бити угрожени. Прерасподелићемо се - каже др Ђерлек.

ПРЕД ЧЕТВРТОМ ДОЗОМ 700.000 ЉУДИ

БУСТЕР дозу до сада је примило више од 1,7 милиона становника, а око 700.000 њих, оних са придруженим болестима, тренутно је пред четвртом дозом - каже др Мирсад Ђерлек. - То кажем на основу препорука Националног комитета за имунизацију да се "синофарм", као додатна доза даје после четири, а све остале антиковид-вакцине после пет месеци од прве дозе. Још чекамо њихове препоруке да ли ће се у Србији најугроженијима препоручити и четврта доза.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".