- Желим да изнервирам невакцинисане. То ћемо и даље радити, до краја. Таква је стратегија - рекао је Макрон, док се истовремено у парламенту настављала бурна расправа о предлогу закона о потврдама о вакцинацији.

Француска је прошле године увела потврде којима се особама са негативним ПЦР тестом и вакцинисанима омогућује улазак у ресторане, кафиће и на друга места, што влада сада жели да промени и уведе само потврде о вакцинацији.

- Од 15. јануара више нећете моћи у ресторане, у биоскопе...

Фото: Депоситпхотос

 

 

Макрон је рекао да није за то да се Французи изнервирају, али када је реч о невакцинисанима, њих жели да изнервира. "Не желим да их шаљем у затвор, не желим да их присиљавам на вакцинацију. Њима треба рећи: од 15. јануара више нећете моћи да идете у ресторане, на пиће, на кафу, у позориште, у биоскоп...- објаснио је председник.

Те Макронове изјаве кандидат крајње левице на председничким изборима Жан-Лук Меленшон (Непокорена Француска) на Твитеру је оценио запрепашћујућима.

Да ли председник сме тако да говори?

По мишљењу кандидаткиње крајње деснице Марин Ле Пен (Национално окупљање), председник тако не би смео да говори. - Гарант јединства нације упорно жели да је дели и жели невакцинисане претворити у грађане другог реда. Емануел Макрон није достојан своје функције - сматра Ле Пен.

Републиканац Бруно Ретејо потврдио је да "нема те здравствене ситуације која би оправдала такве речи".

Макрон је у интервјуу одбацио могућност увођења нових мера за сузбијање ковида-19, рекавши да одлуке од прошле недеље остају на снази.

У разговору за Ле Парисиен Макрон је рекао и да би желео да се кандидује на председничким изборима који би требало да се одрже за мање од четири месеца, али није јасно потврдио да ће то и учинити.

(Indeks.hr)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".