Марија је Библијско име. Жене са овим именом носе име најчасније жене, Исусове мајке.

Управо с обзиром на њу, Марија је вековима најраширеније име у хришћанским земљама, с врло много верзија, а често и у склопу с другим именима. У арамејскорн језику име се изговара Мариам, па једно тумачење каже да долази од речи мар(а) - госпођа, узвишена или према староегипатској ријечи мрy(т) - она коју Бог љуби.

По старијим тумачењима име је настало од хебрејског „мир“ (горко) и „јам“ (море) па би значење било „горчина мора“. Према тумачењу Еусебија из Цезареје име носи значење „капљица мора“ изведено од хебрејског „мар“ (капљица) и „јам“ (море). Због великог поштовања Богородице, у католичким земљама је до 15. века име Марија било забрањено да се користи као крсно име. У доба реформације, католици су све више бирали име Марија као симбол.

Име Марија заступљено је у свим земљама Европе, Северне и Јужне Америке и у деловима Азије. Посебне у Шпанији и у латинском делу Америке истиче се богат репертоар женских имена инспирисаних култом Исусове мајке. Из тога су настала и тзв. „маријанска имена“.

Марíа је током целог 20. века најучесталије шпанско женско име - скоро 30 одсто Шпањолки зове се Мариа.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".