Према предању, Свети Игњатије је назван Богоносац јер је "стално у срцу и на уснама носио име Бога живога" и зато што га је као дете Исус Христ држао у наручју.

У Новом Завету је записано како је Господ Исус Христ рекао - "Ко се понизи као дете ово, онај је највећи у Царству небеском". Према предању и веровању, сматра се да је Игњатије Богоносац био то дете. Према светим списима, када је одрастао постао је ученик Светог Јована Богослова, а затим еписком у Антиохији. Први је увео антифонски начин појања у цркви, појање у две певнице, где када се са једне стране заврши, на другој почиње. Свети Игњатије страдао је за време цара Трајана јер није хтео да се одрекне своје вере и уверења. Цар је наредио да га баце у арену са лавовима.

За овај празник се везују разни обичаји и веровања, а један од њих је да је Свети Игњатије Богоносац Запштитник праведника и оних који страдају због својих убеђења и зато што су различити од других. Постоји обичај у неким деловима Србије да се на овај празник праве колачи који се поклањају деци. Према предању, на данашњи дан се не раде тешки послови и ручни радови, као што је предење, ткање, шивење. Неке породице у Србји обележавају овај празник као славу, а Светог Игњатија Богоносца као заштитника њиховог дома.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".