РАДНИЦИ И ПЕНЗИОНЕРИ: ПОМОЋ И ПОВИШИЦЕ

Пензионери и здравствени радници ускоро ће добити једнократну новчану помоћ. Пензионерима ће се у фебруару уплатити по 20.000 динара, док ће запосленима у здравству, крајем овог месеца или почетком следећег, бити уплаћено по 10.000 динара.

Јавни сектор, као и пензионери и радници који раде за минималац, од данас добијају повишице.

Повећање примања очекује и раднике у социјалним службама, здравству, војсци... Плате ће им бити веће за око 8 процената, док ће осталима повишица износити 7 одсто.

Пензионерима ће пензије бити увећане за 5,9 одсто. Просечна пензија која је била 29.400, сада ће износити 31.100 динара.

НОВА ПРАВИЛА ЗА ПЕНЗИОНИСАЊЕ

Од ове године, даме ће стећи право за одлазак у пензију са 63 године и четири месеца живота, док је раније било 63 година и два месеца. Неопходан број година радног стажа остаје непромењен, односно минимум 15 година.

Мушкарцима услов за одлазак у пензију остаје исти - 65 година и 15 година стажа.

Промена ће бити око превремене пензије.

Наиме, мушкарци су до ове године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година. То правило се ове године мења и износи - 40 година стажа осигурања и 59 година и шест месеци.

Од некадашњих неопходних 58 година и четири месеца живота, за даме ће то сада бити, непромењени минимум од 39 година и четири месеца 

За даме ће од ове бити неопходно, 39 година и осам месеци стажа осигурања и најмање 59 година живота.

Према Закону о пензијском и инвалидском осигурању, који је измењен 2014. године, услови за одлазак жена у пензију мењаће се сваке године у распону од два до шест месеци, и тако до 2032. године, када ће жене услов за пензију остварити са навршених 65 година.

СКУПЉЕ У БАНКАМА

Основне банкарске услуге, које користе практично сви који имају рачун у банци, биће у овој години скупље у распону од 10 до 20 процената. Тако ће у појединим банкама одржавање рачуна одсада коштати и до 500 динара, уместо досадашњих 370.

Неће све банке поступати исто, али је сигурно да ће многе поскупети одржавање рачуна, СМС обавештења, те коришћења банкомата и исплате готовине.

Једна банка је недавно обавестила клијенте да диже цену одржавања рачуна са 370 динара месечно на скоро 500. Друга је почела да наплаћује онлине плаћање рачуна, трећа је пак изненадила новим трошком.

Како је навела у обавештењу од ове године наплаћиваће се одржавање девизног рачуна. Биће то нешто више од 100 динара месечно, а накнаду ће скидати управо са девизног рачуна, односно штедње.

То је порука и свима онима који имају и по неколико девизних рачуна да размисле шта им је чинити. А, многи имају један за децу, један за не дај боже, један да се подигне мало чешће кад плата не издржи до 1. у месецу.

Претходне године банке су дизале и трошкове СМС услуга, гашења рачуна, па и ту треба бити опрезан.

ВЕЋИ ПОРАЗ НА ИМОВИНУ

Иако је пандемија корона вирусом довела до пада промета у многим областима, тржиште некретнина је остало готово имуно на овај вирус јер интересовање за њихову куповину у Србији и даље не јењава, па су и цене порасле због чега у већини локалних самоправа долази до повећања пореза на имовину.

Проценат тог увећања је углавном једоцифрен и креће се од једног до шест посто, у зависности од града или општине, али и зоне у којој се некретнина налази.

Већи порез већ су најавили у Лесковцу, Ћуприји, Крагујевцу, Трстенику, Новом Пазару, али и многим другим градовима.

Треба да се зна да проценат увећања пореза на имовину у значајној мери зависи од локације на којој живите, али и старости некретнине коју поседује власник.

ВЕЋА ПОМОЋ ЗА ПОРОДИЉЕ

Од 1. јануара за свако прворођено дете, држава ће давати 300.000 уместо садашњих 100.000 динара. Већа накнада је најављена и за друго дете, али коначна информација још није саопштена.

Од 1. јануара 2022. све породице које добију друго или треће дете, примаће од државе једнократну помоћ од 100.000 динара, одлучено је на седници Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, пишу Вечерње Новости.

Поред ове родитељима остаје и постојећа финансијска подршка за другу бебу од по 10.000 динара месечно у трајању од две године, док ће треће и даље добијати наредних 10 година по 12.000 динара месечно.

Родитељски додатак, односно накнада и додатак за друго дете тренутно износи нешто више од 243.000 динара. Тај износ се исплаћује у 24 једнаке месечне рате од по 10.000 динара.

И накнаде за треће и четврто дете се исплаћују месечно, и то на период од 10 година: накнада за треће дете износи нешто више од 1.460.000 динара (120 једнаких месечних рата од по 12.000) динара, а за четврто дете нешто више од 2.190.000 динара (120 рата по 18.000 динара).

МАЊИ ПОРЕЗ ЗА ПРИВРЕДУ

Од 1. јануара неопорезиви износ зараде са садашњих 18.300 динара биће увећан на 19.300 динара. Из Министарства финансија кажу да ће та измена растеретити привреднике, подстицати запошљавање, прилив инвестиција и привредни раст.

Истовремено, смањења је стопа доприноса за ПИО на терет послодавца за 0,5 одсто и том мером смањује се пореско оптерећење просечне нето зараде за око један процентни поен.

Ради подстицања запошљавања, уводе се две нове пореске олакшице

Прва олакшица односи се на послодавца који заснива радни однос са новим лицем, које у периоду од 1. јануара 2019. године до 28. фебруара 2022. године није било осигураник као запослени/предузетник/оснивач или запослен у сопственом привредном друштву.

Послодавац се ослобађа обавезе плаћања 70 одсто обрачунатог и обустављеног пореза на зараде тог лица која је већа од 76.500 динара месечно, за зараду исплаћену закључно са 31. децембром 2024. године.

Друга олакшица се односи на послодавце - правна лица који у оквиру своје делатности на територији Србије обављају истраживање и развој, у виду ослобођења од плаћања 70 одсто обрачунатог и обустављеног пореза на зараде лица која су непосредно ангажована на пословима истраживања и развоја.

АКЦИЗНА РОБА

Шта ће бити са ценом горива током ове 2022. године тешко је рећи, али је чињеница да је гориво у 2021. поскупљивало више пута. Све зависи од кретања барела на светском тржишту, али и домаће акцизе.

Када говоримо о акцизној роби ту су свакако и цигарете које такође сада поскупљују. Свако усклађивање акцизе дизало је у просеку цену паклице за око 10 динара.

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ПОСКУПЕ СТРУЈА, ТВ ПРЕТПЛАТА

Прошле године од јануара је поскупела струја, али и вода. Грађани Србије су од 1. јануара 2021. плаћали већи цех и за јавни медијски сервис. Нова цена је била 299 динар уместо 255. Ове године оваквих нових трошкова нема у најави.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".