Најчешће избочине на језику су 'лажне' избочине. Други назив за њих је пролазна упала папила језика. То су натечене, ситне избочине на површини језика, према лекару Џејсону Абрамовицу из Њујоркс. Израслине саме по себи нису толико опасне, али могу да настану због других здравствених проблема. Иако узрок није потпуно јасан, др Абрамовиц каже да се ради о упали. До ње може да дође због вирусних инфекција, рефлукса киселине, стреса, хране са високом киселином, алергије на храну или неке трауме на језику, додаје.

За лечење ових избочина треба пронаћи узрок. Амит Кочар, оториноларинголог, препоручује избегавање зачињене хране, испирање уста сланом водом, прање зуба после сваког оброка и коришћење водице за испирање уста како би се смањиле бактерије у устима. Већина случајева избочина на језику би требало да траје два до три дана - тврди др Кочар.

Квржице на језику појављују се у различитим облицама. Посекотине на језику или дубоке бразде на површини језика обично имају везе са Сјогреновим синдромом, аутоимуним поремећајем који такође узрокује суве очи и сува уста, као и Дауновим синдромом, те упалом језика. Ове посекотине или избочине на језику су безопасне, али орална хигијена је пресудна ако их имате. Чишћење језика спречава иритацију и евентуално лош задах који настаје због остатака хране.

Фото: Профимедиа

 

 

Људи са белим мрљама могу имати болест попут леукоплакије (то су задебљане, беле и црвене ранице у устима, на унутрашњој страни образа, деснима, и доњим деловима уста, појављују се и израслине на језику). Она се често јавља код људи који пуше или жваћу дуван, јер то иритира језик. Ако мислите да имате леукоплакију, прво би било добро да се направи ​​биопсија како би се искључио рак.

Други могући разлози за избочине на језику укључују све, од вируса Епђтајн-Бар (ЕБВ) и херпеса, до Хуманог Папилома Вируса (ХПВ). Људи с ЕБВ-ом могли би да имају оралну леукоплакију, беле, понекад 'длакаве' мрље на језику, људи с ХПВ-ом могу да имају избочене папиле, а они који болују од херпеса имају упаљене мехуриће на језику, деснима или устима.

Иако је то реткост, избочине на језику могу да буду и знак оралног карцинома. Рак језика често се формира као избочене беле мрље које не боле. Потпуно формиране туморске квржице или избочине на језику често изгледају као чир, ружичасте су или црвене боје и лако крваре. Сваку промену на језику која је трајна, болна, чврста, крвари или расте треба да процени лекар. Никада није лоша идеја пријавити било какве физичке промене свом лекару, пише Ридерс Дајџест.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".