Јован Мемедовић потиче са Дурмитора, годинама се бавио спортом и јако воли зиму. Он је чак посетио Северни пол, са ког је пренео утиске. У разговору за "Курир" из 2009. године детаљно је описао сусрет са медведима који је за њега представљао велики изазов.

Фото: Архив Борбе/ Курир

 

Замислите да дане проводите на залеђеном мору, да километрима у круг гледате само лед и снег. Не можете да замислите! Такав амбијент не виђа се на сликама, ни у филмовима, нема га ни на јутјубу. Не може се ни из авионаснимити. Зато сам отишао! Знате ли о чему човек размишља док је негде на смрзнутој површини мора које је ту дубоко стотине метара? Шта ако пукне лед, како ћу испливат, хоћу ли се смрзнути, хоће ли ови око мене успети да ме извуку? Морам да признам да су ми се тресле гаће три дана, после тога сам се навикао. Зашто сам ишао на северни пол? То је амбијент који волим. Волим хладноћу, иконску дивљину, када природа господари а не ми.

 Које вам је најнеобичније искуство са овог путовања?

Стојим у снегу и леду, свуда около је бело,бескрајно бело, ветар се чује, али не као умирујућа подлога, него као претња. Гледам кроз двоглед, ништа се посебно не издваја. А онда на 50 метара видим две црне тачке. Скинем двоглед и погледам голим оком. Две тачке и даље су ту. Никакво кретање, само две мале тачке на истом месту. Кад сам мислио да скенем поглед, обе тачке почеле су паралелно да се крећу. У следечој секунди неко је испалио светлећу ракету, а две црне тачке биле су очи белог медведа који је кренуо ка нама.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Borbe", a ovaj članak je izašao u "Kuriru" 25. decembra 2009. godine. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".