Jovan Memedović potiče sa Durmitora, godinama se bavio sportom i jako voli zimu. On je čak posetio Severni pol, sa kog je preneo utiske. U razgovoru za "Kurir" iz 2009. godine detaljno je opisao susret sa medvedima koji je za njega predstavljao veliki izazov.

Foto: Arhiv Borbe/ Kurir

 

Zamislite da dane provodite na zaleđenom moru, da kilometrima u krug gledate samo led i sneg. Ne možete da zamislite! Takav ambijent ne viđa se na slikama, ni u filmovima, nema ga ni na jutjubu. Ne može se ni iz avionasnimiti. Zato sam otišao! Znate li o čemu čovek razmišlja dok je negde na smrznutoj površini mora koje je tu duboko stotine metara? Šta ako pukne led, kako ću isplivat, hoću li se smrznuti, hoće li ovi oko mene uspeti da me izvuku? Moram da priznam da su mi se tresle gaće tri dana, posle toga sam se navikao. Zašto sam išao na severni pol? To je ambijent koji volim. Volim hladnoću, ikonsku divljinu, kada priroda gospodari a ne mi.

 Koje vam je najneobičnije iskustvo sa ovog putovanja?

Stojim u snegu i ledu, svuda okolo je belo,beskrajno belo, vetar se čuje, ali ne kao umirujuća podloga, nego kao pretnja. Gledam kroz dvogled, ništa se posebno ne izdvaja. A onda na 50 metara vidim dve crne tačke. Skinem dvogled i pogledam golim okom. Dve tačke i dalje su tu. Nikakvo kretanje, samo dve male tačke na istom mestu. Kad sam mislio da skenem pogled, obe tačke počele su paralelno da se kreću. U sledečoj sekundi neko je ispalio svetleću raketu, a dve crne tačke bile su oči belog medveda koji je krenuo ka nama.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Borbe", a ovaj članak je izašao u "Kuriru" 25. decembra 2009. godine. *

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".