Jeziva svedočenja devojaka koje tvrde da su im u pojedinim novosadskim i beogradskim klubovima podmetnuti narkotici u piće juče su preplavila društvene mreže.

Sudeći po nus pojavama koje su devojke imale nakon popijenog pića, verovatno je u pitanju bila sintetička droga GHB (DŽi-Ejč-Bi), odnosno "DŽi" ili tzv. "klupska droga". Ukratko, droga za silovanje.

Ispovesti koje su izašle u javnost bile su glavna tema za diskusiju, ali i razlog za veliku zabrinutost među ženskom populacijom.

Jedno bezbrižno veče, ispunjeno muzikom i smehom, za tren se može pretvoriti u pakao čiji žig ostaje do kraja života.

Svedočanja su otvorila i niz pitanja, a mi smo odgovore potražili od Stefana Pejića, koordinator komunikacija organizacije "ReGeneracije".

- Pre svega, bitno je podvući da nije svaka upotreba psihoaktivnih supstanci automatski zloupotreba. Kada govorimo o seksualizovanoj upotrebi psihoaktivnih supstanci, bitno je naglasiti da je ovo svesna i svojevoljna upotreba psihoaktivnih supstanci radi poboljšanja seksualnog odnosa, otklanjanja inhibicija ili produžavanja samog odnosa - i tada govorimo o chemsexu. O zloupotrebi pričamo kada je osobi bez njenog znanja stavljena određena supstanca u piće (takozvani spajking), i u ovom kontekstu se najčešće koristi GHB, navodi Stefan Pejić za Espreso.

I pre par meseci supstanca GHB bila je u centru pažnje javnosti kada su mediji pisali da se u Srbiji pojavila droga koja "briše" pamćenje i može se koristiti za silovanje, a uglavnom se nabavlja na "dark vebu".

Tada je direktor vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić izjavio za medije da se ova droga pojavila prvi put u Srbiji pre 10 godina, ali je uspela da se suzbije njena prodaja i zloupotreba.

Međutim, registrovani su pojedini slučajevi unosa ovog narkotika u našu državu, mahom od strane turista prilikom posete srpskim festivalima.

Ako je suditi po svedočenjima devojaka koje su efekte ove droge osetile na svoj koži, zloupotreba ovog narkotika postala je široko rasprostranjena, naročito u velikim gradskim sredinama.

Foto: Instagram printskrin/Ovarium

 

 

- Dužina i intenzitet efekata svakako zavise od količine koja je konzumirana, ali i fizioloških aspekata osobe koja je pod dejstvom, kao i da li je supstanca bila pomešana sa nekom drugom. Sam GHB izaziva efekte slične opijenosti, dolazi do euforije ali i jačanja seksualne želje. Međutim, sa sobom i nosi rizike, te su česta neželjena dejstva mučnina i povraćanje, vrtoglavica, otežano disanje, uzrujanost, otežan vid i dezorijentisanost, a u ekstreminijm slučajevima - gubitak svesti i pamćenja, i potencijalno smrt, ističe Stefan.

Efekti mogu trajati od sat i po do četiri sata, u zavisnosti od prethodno navedenih uslova.

- Ono što je posebno opasno kada govorimo o GHB-u, jeste njegovo mešanje sa alkoholom. Kako su i jedna i druga supstanca depresori nervnog sistema, njihova kombinacija dovodi do brzog gubitka svesti poznatog kao G sleep (dži san), tokom kog osoba nije svesna i shodno tome neće imati nikakvo sećanje o dešavanjima tokom tog vremenskog perioda. Takođe, do gubitka svesti može doći i bez mešanja sa alkoholom, u slučaju da je uneta prevelika količina GHBa. Bitno je naglasiti da GHB ne mora nužno biti korišćen s namerom da neko bude silovan, ali seksualizovano nasilje jeste veoma često, napominje koordinator komunikacija organizacije "ReGeneracije".

Na društvenim mrežama pojavila se i informacija da ukoliko primetimo da piće ima ukus metala u njemu se nalazi GHB. Ipak, prisustvo ove supstance nije baš tako lako otkriti čulima.

- U zavisnosti od toga u koje je piće sipana supstanca, i koja je supstanca u pitanju, može biti lakše ili teže prepoznati da se nešto nalazi u piću. Sam GHB je najčešće u tečnom stanju, bez boje i mirisa, a ukus je pre svega izrazito gorak. Prisustvo GHBa se lako može prikriti u koktelima i žestini, ali i izrazito slatkim ili kiselim bezalkoholnim pićima. Nažalost, upravo iz ovih razloga može biti veoma teško ili gotovo nemoguće otkriti prisustvo GHBa na vreme, pogotovo ukoliko je osoba već pod dejstvom alkohola ili neke druge supstance, navodi Stefan.

Stefan ističe da je supstancu GHB veoma teško otkriti u organizmu, jer je vremenski prozor izuzetno mali, a većina standardnih testova nije predviđena za detekciju ove supstance.

Foto: Profimedia

 

 

- GHB se u urinu može detektovati do maksimum 12 sati nakon upotrebe, a u krvi do maksimalno osam, čime se brza reakcija otežava. Svakako, ukoliko osoba sumnja da je bila pod uticajem supstance, i da je bila žrtva nasilja - trebala bi se obratiti nadležnim organima koji će sprovesti medicinska ispitivanja i potrebnu istragu, kaže Stefan.

Međutim, prijave ovakvih slučajeva su i dalje retke.

- Tokom 2020. Re Generacija je sprovodila istraživanje na teritoriji Srbije o seksualizovanom nasilju u noćnom životu u kom je učestvovalo 275 žena. Na pitanje zašto nisu potražile pomoć ili podršku u slučajevima kada su bile žrtve nasilja - 26 žena je navelo da su osećale odgovornost za to što se desilo, 36 žena nije u potpunosti sigurano šta se dogodilo, 5 žena je navelo da su bile previše uplašene, 22 žene su rekle da ih je bilo previše sramota, a njih 18 nisu želele da iko sazna. Čak i u slučajevima da je nasilje bilo prijavljeno, ispitanice su navele da nisu naišle na adekvatnu pomoć/podršku prilikom prethodnih prijava, navodi Stefan Pejić.

Mere predostrožnosti i kako reagovati u slučaju neželjenog unosa supstanci?

- Pre svega, ne ostavljajte svoja pića bez nadzora, i prihvatajte piće jedino ukoliko ga osoblje donese ili otvori pred vama. Ukoliko nekome iz vašeg društva nije dobro, ne ostavljajte osobu samu, izvedite je na svež vazduh i rashladite je. Ukoliko ostane bez svesti, omogućite joj prostora i postavite je u koma položaj, pratite vitalne funkcije i temperaturu tela i pozovite hitnu pomoć. Ono što je bitno da svi osvestimo - svi smo posmatrači, i u slučaju da primetimo da se nešto dešava, u obavezi smo da reagujemo. U pokušaju da podignemo svest o načinima na koje posmatrači mogu da reaguju, i pozovemo na akciju, lansirali smo kampanju koja se bavi ovim temama i bezbednosti u noćnom životu, a više o kampanji i načinima na koje možete da se uključite, saznajte ovde . Takođe, odgovornost je i na zaposlenima, te je njih potrebno obučiti kako da reaguju u ovakvim situacijama, ističe Stefan Pejić i dodaje da će na proleće, u okviru projekta Sexism Free Night, njihova organizacija sprovoditi treninge za zaposlene u noćnom životu, kao i za organizatore događaja.

Cilj njihovih treninga biće bezbedniji noćni život i adekvatniji pristup i reakcija kada je u pitanju nasilje.

Kako potražiti pomoć?

- NVO "Re Generacija" će u saradnji sa našim psihologom i psihoterapeutom u edukaciji od januara pružati besplatnu psihološku podršku ženama koje su žrtve nasilja, tako da nam se slobodno mogu obratiti preko društvenih mreža ili mejla info@regeneracija.org, navodi za Espreso Stefan Pejić, koordinator komunikacija organizacije "ReGeneracije".

Nakon svih ovih informacija, verovatno se ne možete oteti utisku da se svaki noćni izlazak doslovno može pretvoriti u noćnu moru.

Može, ali i ne mora.

Važno je otvoriti "četvoro očiju" i ozbiljno shvatiti ono čuveno upozorenje starijih pre svakog odlaska u noćni provod: "Pazi da ti neko ne stavi drogu u piće!"

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".