Prema njenim rečima, radi se o pacijentima koji su došli iz Bocvane, koji su na ulazu u našu zemlju bili negativni i odmah stavljeni pod nadzor, odnosno u izolaciju, s obzirom na to da su došli iz rizične zemlje.

- Nakon nekoliko dana došlo je do pojave simptoma. Oni su testirani i dijagnostičkim testovima je potvrđena infekcija korona virusom, a nakon toga su uzorci stigli na naš Institut radi utvrđivanja varijante koje su prisutne kod njih - rekla je Knežević za RTS.

Napomenula je da su uzorci stigli u petak kad su poslati na obradu, a su rezultati koji su analizirani danas potvrdili prisustvo omikron varijante kod pacijenata.

- Pacijenti kod kojih je potvrđen omikron se i dalje nalaze u izolaciji i oni će biti praćeni i pod nadzorom - istakla je.

Doktorka Knežević je dodala da dijagnostički testovi koji se koriste za potvrdu kovida 19 dokazuju i omikron soj i da je kod ovih pacijenata potvrđeno da imaju infekciju, ali da bi se utvrdilo o kojoj varijanti virusa se radi uzorci se šalju na Institut za mikrobiologiju.

- Na osnovu različitih epidemioloških ili kliničkih karakteristika i posebnim metodama sekvenciranja utvrđuje se o kojoj varijanti se radi - kazala je Knežević.

(Novosti onlajn)