Према њеним речима, ради се о пацијентима који су дошли из Боцване, који су на улазу у нашу земљу били негативни и одмах стављени под надзор, односно у изолацију, с обзиром на то да су дошли из ризичне земље.

- Након неколико дана дошло је до појаве симптома. Они су тестирани и дијагностичким тестовима је потврђена инфекција корона вирусом, а након тога су узорци стигли на наш Институт ради утврђивања варијанте које су присутне код њих - рекла је Кнежевић за РТС.

Напоменула је да су узорци стигли у петак кад су послати на обраду, а су резултати који су анализирани данас потврдили присуство омикрон варијанте код пацијената.

- Пацијенти код којих је потврђен омикрон се и даље налазе у изолацији и они ће бити праћени и под надзором - истакла је.

Докторка Кнежевић је додала да дијагностички тестови који се користе за потврду ковида 19 доказују и омикрон сој и да је код ових пацијената потврђено да имају инфекцију, али да би се утврдило о којој варијанти вируса се ради узорци се шаљу на Институт за микробиологију.

- На основу различитих епидемиолошких или клиничких карактеристика и посебним методама секвенцирања утврђује се о којој варијанти се ради - казала је Кнежевић.

(Новости онлајн)