Ministarstvo pravde je saopštilo da su među poginulima u zatvoru, u pokrajini Banten, blizu DŽakarte, po jedan državljanin Portugala i Južne Afrike, a među povređenima je osam zatvorenika sa teškim opekotinama, dok 72 imaju lakše povrede, prenosi Rojters.

Požar je koji je buknuo tokom noći, između 1:00 i 2:00, u Bloku C zatvora u Tangerangu je ugašen, a stotine policajaca i vojnika raspoređeno je u zatvoru kako bi sprečili bekstvo zatvorenika, saopštio je predstavnik policije.

U zatvoru su bili smešteni osuđeni zbog krivičnih dela povezanih sa drogom, a na televizijskim snimcima vide se vatrogasci koji se bore sa vatrom, dok iz zatvorskog kompleksa kulja crni dim.

Vlasti još istražuju uzrok požara, ali preliminarna istraga pokazala je da je došlo do kratkog spoja u jednoj od ćelija.

Predstavnica Ministarstva pravde saopštila je da je zatvor previđen za smeštaj 1.225 zatvorenika, a da ih je sada više od 2.000 , dok 122 osobe pritvorene zbog krivičnih dela povezanih sa drogom služi kaznu u bloku izgrađenom za 38 osoba.

Ona je naglasila da je 13 stražara dežuralo u tom objektu u vreme požara.

U Indoneziji su bekstva iz zatvora i neredi koji dovode do požara uobičajeni, a jedna od najveći problema je prebukiranost zatvora koji kubure sa finansiranjem.