Министарство правде је саопштило да су међу погинулима у затвору, у покрајини Бантен, близу Џакарте, по један држављанин Португала и Јужне Африке, а међу повређенима је осам затвореника са тешким опекотинама, док 72 имају лакше повреде, преноси Ројтерс.

Пожар је који је букнуо током ноћи, између 1:00 и 2:00, у Блоку Ц затвора у Тангерангу је угашен, а стотине полицајаца и војника распоређено је у затвору како би спречили бекство затвореника, саопштио је представник полиције.

У затвору су били смештени осуђени због кривичних дела повезаних са дрогом, а на телевизијским снимцима виде се ватрогасци који се боре са ватром, док из затворског комплекса куља црни дим.

Власти још истражују узрок пожара, али прелиминарна истрага показала је да је дошло до кратког споја у једној од ћелија.

Представница Министарства правде саопштила је да је затвор превиђен за смештај 1.225 затвореника, а да их је сада више од 2.000 , док 122 особе притворене због кривичних дела повезаних са дрогом служи казну у блоку изграђеном за 38 особа.

Она је нагласила да је 13 стражара дежурало у том објекту у време пожара.

У Индонезији су бекства из затвора и нереди који доводе до пожара уобичајени, а једна од највећи проблема је пребукираност затвора који кубуре са финансирањем.