On priča kako je 1989. godine prihvatio predlog snimatelja Tomislava Pintera kako da pred kamerama dočaraju svet mrtvih.

- Pinter mi kaže: "Ako su glumci već na nekom apstraktnom mestu, oni ne mogu da koračaju. Mogu ili tu da sede ili da se nekako čudno kreću... Umesto da kameru stavljamo na kolica i kran, mi ćemo tu da stavljamo glumce, a kamera će biti statična" - priča Marković i dodaje da se tada dvadesetpetogodišnja glumica našla u problemu;

Foto: Aleksandar Stojanović

 

- Tu se zamalo desila tragedija jer smo Anicu Dobru i Pintera vezali za kran, da ona kao leti dok priča i da se odjednom diže. I kran se sruši! Mislili smo da su poginuli! Odveli smo ih u bolnicu i srećom, sve je bilo uredu...

Dušan Kovačević, po čijoj knjizi je napisan scenario za film, kaže da su ga oduvek privlačile teme o životu posle života.

Foto: M. Stančić

 

- Ozbiljno se time bavio još u Sabirnom centru. Moj prvi komad "Maratonci" je o smrti - prodavci kovčega jesu sama smrt. A to je jedina stvar koje se svesno ili nesvesno plašimo. Zašto se čovek plaši bolesti - pa, ne zato što je bolestan, već zato što može da umre. Smrt je nešto sa čime se susrećemo već prilikom prvog saznanja o životu i svetu, još u ranoj mladosti. Neko taj strah savlada lakše, neko teže, a opet ima onih koji bukvalno ceo život "boluju" od straha - kaže scenarista.

Glavne uloge u filmu "Sabirni centar" igraju Rade Marković, Anica Dobra, Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Olivera Marković, Danilo Bata Stojković, Aleksandar Berček, Branko Pleša i Radmila Živković.

(Informer)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".