Sveti Nikola se kao porodična slava slavi najverovatnije od najranijih dana primanja hrišćanstva. Darovan od Boga jakom verom, za života je učinio mnoga čuda i već tada postao omiljen u narodu.

Običaji za Svetog Nikolu

Nikoljdan je najveće i najšire rasprostranjeno krsno ime, te se ne beleži mnogo običaja koji se vezuju za ovaj dan, a mnogi ga svetkuju isključivo prema osnovnim načelima pripreme slave. 

Zabeležena su verovanja žena i molitve koje mu upućuju na ovaj veliki praznik – nerotkinje upravo njega mole za porod, a negde je zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova. 

Na njegov dan se sprema žito, mada ima i onih koji veruju da je svetac živ, pa to ne čine. U južnoj Srbiji na ovaj dan prave šareni kolač s pticama, koji pop obavezno preliva venom. Mese se ponekad i dva, od kojih jedan pripada svešteniku, a drugi ostaje u kući, takozvani presveti.

Foto: Jutjub printskrin/Posna jela

 

 

Darivanje dece

Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj svetac slavi, daruju deca orasima, jabukama i slatkišima. Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola bi ima ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Deca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala. Na jugu Srbije tradicionalno se na ovaj dan prave šareni kolači u obliku ptice. Zajedno sa pogačom i vinom odnose se u crkvu na osveštenje molitvom i vinom. Nakon toga, služe se gostima, a pre svih deci, koja treba da ga pojedu sedeći na drvetu.

U naseljima Vojvodine, do Drugog svetskog rata ulicama je išao maskirani lik, ogrnut bundašem, sa šubarom na glavi i bradom od kučine, štapom u jednoj ruci i tkanom torbom o ramenu, te je ulazio u kuće gde ima dece i darivao ih slatkišima i voćem.

Foto: SPC

 

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna. Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

Ko je bio Sveti Nikola?

Sveti Nikola je bio sin jedinac veoma bogatih roditelja, koji su živeli u gradu Pataru. Posle smrti roditelja, našao se pred životnom dilemom. Imanje koje je nasledio bilo je veliko, što je zahtevalo mnogo rada.
Shvatio je da će morati da se stara o kućama, livadama, maslinjacima, stoci, slugama, radnicima, platama, dažbinama, investicijama, moraće da se ženi, jer toliko imanje ne može se očuvati bez ženske ruke, sa ženidbom će stići deca. Ako se nasleđa prihvati, zauvek će ostati u rodnom mestu punom uspomena. A od malena je želeo da se posveti Gospodu i njegovim nepoznatim putevima.

Zato razdeli imanje slugama i siromašnima. Po mrkloj noći napusti mesto svog rođenja, da se u njega više nikad ne vrati. Proputovao je ondašnji svet, postao episkop miriklijski i učestvovao na prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji.

Ništa od toga ne bi postigao da na vreme nije razdelio imanje i pobegao od kuće. Upokojio se 19. decembra 343. godine. Zato se svakog 19. decembra slavi njegovo ime.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".