Međutim, većina katoličkih i protestantskih crkava slavi Božić 25. decembra, a u toj praksi su se pridružile i neke od pravoslavnih zemalja.

Obeležava rođenje Isusa Hrista, a prema gregorijanskom kalendaru, koji su usvojile crkve zapada, slavi se 25. decembra. Crkve koje se pridržavaju julijanskog kalendara, Božić obeležavaju 7. januara.

Pravoslavci koji Božić slave 25. decembra

Među najzapaženijim u našoj javnosti je Grčka, koja slavi ovaj hrišćanski praznik 25. decembra. Postoje mišljenja da je to zbog toga što je ova zemlja usvojila ''zapadnjački'' kalendar. Međutim, Grčka, kao i rumunska i bugarska pravoslavna crkva, vreme od 1924. računaju po revidiranom julijanskom kalendaru po predlogu jugoslovenskog naučnika Mulutina Milankovića. Smatra se najtačnijim kalendarom i trenutno se poklada sa Grigorijanskim, ali je razlika u tome što će kroz nekoliko stotina godina doći do razlike i Grigorijanski će morati da se menja.

Na svepravoslavnom kongresu 30. maja 1923. godine u Carigradu, međutim, u Srbiji nikada u praksi nije zaživeo. Sa Grčkom to nije slučaj.

Foto: Z. Jovanović

 

Januarski Božić

Srpska pravoslavna crkva Božić obeležava 7. januara, što je i praksa u većini pravoslavnog sveta.

Pravoslavne države bivše Jugoslavije - Crna Gora i Severna Makedonija takođe slave Božić kada i mi. Pored, jugoslovneskih republika, najmnogoljudnija pravoslavna država Rusija takođe obeležava Božić u januaru, kao i Belorusija, Ukrajina, Gruzija i Moldavija.

Van evropskog kontinenta, Božić se prvog meseca nove godine obeleževa i u Kazahstanu, Izraelu u Aziji.

Egipat, gde oko 10 odsto čine Kopti, Grci i Jermeni, takođe obeležavaju Božić u Januaru, a uz njih i Eritreja sa preko 50 odsto hrišćana, među kojima ima i katolika. U Etiopiji je najmnogoljudnija grupa upravo pravoslavna, te i oni slave Božić 7. januara.