Beli luk

Beli luk će Vaš dah i miris učiniti malo manje prijatnim, ali u svakom slučaju, pomoćiće u zdravstvene svrhe. Jedite šti više belog luka, ali imajte u vidu da kuvani beli luk ima daleko manje koristi od sirovog belog luka. Naseckajte ga u salatu, a svojim lekovitim svojstvima imaće efikasno dejstvo.

LJute papričice

LJute papričice obično nisu prva stvar koja Vam padne na pamet kada se setite prehlade, zar ne? Ali od sada pa nadalje bi trebale da budu, jer mogu učiniti čuda protiv bolesti. Ako ne volite ljuto, savet je da nekako na trenutak zavolite. NJihova tajna se krije u kapsaicinu, supstanci koja ih čini tako ljutim, a koja povećava telesnu temperaturu (blaža temperatura je dobra za ubijanje bakterija i virusa) i ubrzava cirkulaciju krvi (što je dobro za izbacivanje sluzi).

Med

Med ne samo da sadrži mnogo sastojaka koji osnažuju imunitet, već ublažava i simptome kod bolnog grla i potpomaže iskašljavanje. Takođe, možete ga mešati i sa limunovim sokom kako biste dobili još delotvorniji prirodni lek za prehladu . Probajte da nađete prirodni med, bez dodataka i puno prerađenosti.

Eukaliptus

Eukaliptus se nalazi u mnogim medicinskim preparatima protiv prehlade, obzirom da je pravo čudo za ozdravljenje, i pomaže organima za disanje. Obično se koristi u formi ulja ili krema, koje se utrljavaju u problematične zone, ali takođe možete skuvati i ukusan čaj od njega - koji će Vam brzo otpušiti nos. 

Limun

Prepun C vitamina, limun podiže snagu imunološkog sistema što je naročito važno kada morate da se nosite sa prehladom. Možete piti limunov sok, skuvati šolju toplog čaja od limuna ili pak dodati limun ili dva (bez kore naravno) u toplu vodu, kako biste dobili napitak koji će Vam podići imunitet. Nemojte preterivati ipak, jer limun ima i svoje mane. NJegova kiselost, ako ga konzumirate u toku prehlade može dovesti do bola u grlu, a pored toga ona može oštetiti i gleđ zuba i doprineti pojavi karijesa.

Đumbir

Prirodni lek za prehladu, uvek biste trebali da ga imate u svom domu. On je antivirotik koji se suprostavlja prehladi, stimuliše znojenje, čime čisti telo od toksina i snižava telesnu temperaturu. Đumbir ima i protiv-upalna svojstva koja jačaju imunološki sistem, olakšava bolove i ponaša se uz to i kao blagi sedativ. Najbolje je da ga jedete sirovog, ali je daleko prijatniji za konzumiranje kao čaj. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".