Бели лук

Бели лук ће Ваш дах и мирис учинити мало мање пријатним, али у сваком случају, помоћиће у здравствене сврхе. Једите шти више белог лука, али имајте у виду да кувани бели лук има далеко мање користи од сировог белог лука. Насецкајте га у салату, а својим лековитим својствима имаће ефикасно дејство.

Љуте папричице

Љуте папричице обично нису прва ствар која Вам падне на памет када се сетите прехладе, зар не? Али од сада па надаље би требале да буду, јер могу учинити чуда против болести. Ако не волите љуто, савет је да некако на тренутак заволите. Њихова тајна се крије у капсаицину, супстанци која их чини тако љутим, а која повећава телесну температуру (блажа температура је добра за убијање бактерија и вируса) и убрзава циркулацију крви (што је добро за избацивање слузи).

Мед

Мед не само да садржи много састојака који оснажују имунитет, већ ублажава и симптоме код болног грла и потпомаже искашљавање. Такође, можете га мешати и са лимуновим соком како бисте добили још делотворнији природни лек за прехладу . Пробајте да нађете природни мед, без додатака и пуно прерађености.

Еукалиптус

Еукалиптус се налази у многим медицинским препаратима против прехладе, обзиром да је право чудо за оздрављење, и помаже органима за дисање. Обично се користи у форми уља или крема, које се утрљавају у проблематичне зоне, али такође можете скувати и укусан чај од њега - који ће Вам брзо отпушити нос. 

Лимун

Препун Ц витамина, лимун подиже снагу имунолошког система што је нарочито важно када морате да се носите са прехладом. Можете пити лимунов сок, скувати шољу топлог чаја од лимуна или пак додати лимун или два (без коре наравно) у топлу воду, како бисте добили напитак који ће Вам подићи имунитет. Немојте претеривати ипак, јер лимун има и своје мане. Његова киселост, ако га конзумирате у току прехладе може довести до бола у грлу, а поред тога она може оштетити и глеђ зуба и допринети појави каријеса.

Ђумбир

Природни лек за прехладу, увек бисте требали да га имате у свом дому. Он је антивиротик који се супроставља прехлади, стимулише знојење, чиме чисти тело од токсина и снижава телесну температуру. Ђумбир има и против-упална својства која јачају имунолошки систем, олакшава болове и понаша се уз то и као благи седатив. Најбоље је да га једете сировог, али је далеко пријатнији за конзумирање као чај. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".