Avioni F-15E Strajk Iglz iz 336. lovačke eskadrile su sleteli na Kampia Turzi aerodrom u centralnoj Rumuniji. Zadatak im je da patroliraju nebom, a poletanjem iz vazdušne bazbe blizu crnomorskih obala zajedno sa rumunskim i italijanskim avionima će štititi nebo.

Foto: Tanjug/AP

 

''Dolazak američkih aviona doprinosi zapadnom vojnom bloku u misiji „odvraćanja (Rusije) od regiona. Sposobnost brzog raspoređivanja savezničkih vazdušnih snaga za podršku NATO-u je od vitalnog značaja za našu spremnost i pokazuje agilnost snaga'', rekao je DŽoel Keri, brigadni general i zamenik načelnika operativnog štaba Savezničke vazdušne komande.

NATO je pojačao nadzorne letove i vazdušne patrole oko ruskih granica 2014. godine, u skladu sa ''poboljšanom vazdušnom politikom'' pakta.

Pažljivo se prate međusobni vojni letovi i traje optuživanje druge strane za opasno manevrisanje na nebu. Ruska državna agencija za civilno vazduhoplovstvo je saopštilo da je putnički avion iz ove države, koji je putovao iznad Crnog mora, bio primoran da naglo promeni altitudu zbog špijunskih aviona NATO pakta.

Foto: Tanjug/AP

 

Tenzije između istoka i zapada su u porastu poslednjih nedelja, a zapadni zvaničnici tvrde da Moskva gomila trupe i vojnu opremu sa namerom invazije na Ukrajinu. Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg je rekao na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, da će ''svaka dalja agresija na Ukrajinu imati teške posledice''.

Foto: Tanjug/AP

 

Rusija je više puta demantovala tvrdnje da planira invaziju na susednu Ukrajinu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da Moskva traži garancije da NATO neće pomeriti svoju vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama.

(Novosti onlajn)