Авиони Ф-15Е Страјк Иглз из 336. ловачке ескадриле су слетели на Кампиа Турзи аеродром у централној Румунији. Задатак им је да патролирају небом, а полетањем из ваздушне базбе близу црноморских обала заједно са румунским и италијанским авионима ће штитити небо.

Фото: Танјуг/АП

 

''Долазак америчких авиона доприноси западном војном блоку у мисији „одвраћања (Русије) од региона. Способност брзог распоређивања савезничких ваздушних снага за подршку НАТО-у је од виталног значаја за нашу спремност и показује агилност снага'', рекао је Џоел Кери, бригадни генерал и заменик начелника оперативног штаба Савезничке ваздушне команде.

НАТО је појачао надзорне летове и ваздушне патроле око руских граница 2014. године, у складу са ''побољшаном ваздушном политиком'' пакта.

Пажљиво се прате међусобни војни летови и траје оптуживање друге стране за опасно маневрисање на небу. Руска државна агенција за цивилно ваздухопловство је саопштило да је путнички авион из ове државе, који је путовао изнад Црног мора, био приморан да нагло промени алтитуду због шпијунских авиона НАТО пакта.

Фото: Танјуг/АП

 

Тензије између истока и запада су у порасту последњих недеља, а западни званичници тврде да Москва гомила трупе и војну опрему са намером инвазије на Украјину. Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг је рекао на састанку са украјинским председником Владимиром Зеленским, да ће ''свака даља агресија на Украјину имати тешке последице''.

Фото: Танјуг/АП

 

Русија је више пута демантовала тврдње да планира инвазију на суседну Украјину. Председник Русије Владимир Путин је рекао да Москва тражи гаранције да НАТО неће померити своју војну инфраструктуру ближе руским границама.

(Новости онлајн)