Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana i danas, građani iz svih delova Beograda prijavljivali su da im je drveće palo na automobile ili po sred puta, a i nekoliko linija javnog gradskog prevoza zbog toga je bilo obustavljeno ili skraćeno.

Foto: N.Iljukić/P.Milošević/Tanjug

 

 

Kako je saopšteno u JKP "Zelenilo Beograd", od juče u 7 sati do danas u 5 časova ovo gradsko preduzeće primilo je 800 prijava o padu grana ili stabala, a do sada su intervenisali na 205 lokacija.

Kako se navodi, 164 intervencije su bile na javnim zelenim površinama gde je bilo štete na 39 lokacija, kao i na 41 lokaciji van sistema održavanja ovog preduzeća, sa štetom na 13 lokacija.

 

 

"Pritom, još nije intervenisano na jednom broju lokacija koje su prijavljene, ali se očekuje da to bude urađeno tokom današnjeg dana jer su ekipe non-stop na terenu", kažu za "Beograd na Blic" u JKP "Zelenilo Beograd".

Zašto je toliko stabala popadalo

Kako objašnjavaju, do ovoliko broja izlomljenog drveća i grana došlo je zbog toga što su pale ogromne količine mokrog snega.

- Dodatna otežavajuća okolnost je to i što smo pre ovog snega imali kišne dane, zemlja i sama stabla već su bila prilično natopljena vodom. Onda su usledile velike količine mokrog snega koji se zadržao na granama, te su one pod tim teretom popucale i popadale, a i cela stabla su se izvalila dodatno zbog natopljene zemlje - objašnjavaju u JKP "Zelenilo Beograd".

Foto: P. Milošević

 

 

Na pitanje da li to ima veze sa tim da su ove grane pre toga bile trule, odnosno oštećene pa tako i sklone pucanju, u "Zelenilu" kažu da to nema veze sa tim, već isključivo sa ogromnim količinima mokrog snega koji je pao u kratkom vremenskom periodu.

 

 

- Čak smo imali više pucanja na zdravim stablima - dodaju u JKP "Zelenilo Beograd".

Dakle, ovako nešto nije moglo ni da se predvidi, a ni spreči.

Gde prijaviti palo stablo

Kako saopštavaju u "Zelenilu", sugrađani mogu prijaviti slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala koja mogu ugroziti bezbednost i naneti materijalnu štetu Centru za informisanje JKP "Zelenilo-Beograd" radnim danom od 7:30 do 15:30 časova na broj telefona 011/2630-506, a posle tog vremena i vikendom dežurnoj službi JKP "Zelenilo – Beograd" na broj telefon 011/2650-683.

Pozivanje dežurne službe moguće je i preko gradskog Centra za obaveštavanje, dežurne inspekcije i MUP-a. Operativni tim za hitne intervencije dežura 24 časa.

Čišćenje snega

U Zelenilu dodaju još i da se čišćenje snega obavlja ručno i uz pomoć neophodne mehanizacije – tri specijalna vozila "wille", tri specijalna vozila „multicar”, jedan FAP, dva "kata", 15 traktora "kubota", dva traktora "kubota" sa emulzijom, 17 putara, tri HTP-a, jedan "iveko" i "man", 18 traktora "solis", četiri "maestrala" i jedan „reks”, jedan kiper i jedan utovarivač.

- Obezbeđeno je 600 tona industrijske soli i 25.000 litara kalcijum-hlorid emulzije, kao i 6.000 kilograma kalcijum-hlorid granulata za nastupajuću sezonu. Radnici "Zelenila" će biti angažovani na čišćenju snega, leda i posipanju soli dok god to uslovi budu zahtevali, kako bi našim sugrađanima obezbedili bezbedno i neometano kretanje kroz Beograd - saopštavaju iz "Zelenila".

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".