Подсетимо, током јучерашњег дана и данас, грађани из свих делова Београда пријављивали су да им је дрвеће пало на аутомобиле или по сред пута, а и неколико линија јавног градског превоза због тога је било обустављено или скраћено.

Фото: Н.Иљукић/П.Милошевић/Танјуг

 

 

Како је саопштено у ЈКП "Зеленило Београд", од јуче у 7 сати до данас у 5 часова ово градско предузеће примило је 800 пријава о паду грана или стабала, а до сада су интервенисали на 205 локација.

Како се наводи, 164 интервенције су биле на јавним зеленим површинама где је било штете на 39 локација, као и на 41 локацији ван система одржавања овог предузећа, са штетом на 13 локација.

 

 

"Притом, још није интервенисано на једном броју локација које су пријављене, али се очекује да то буде урађено током данашњег дана јер су екипе нон-стоп на терену", кажу за "Београд на Блиц" у ЈКП "Зеленило Београд".

Зашто је толико стабала попадало

Како објашњавају, до оволико броја изломљеног дрвећа и грана дошло је због тога што су пале огромне количине мокрог снега.

- Додатна отежавајућа околност је то и што смо пре овог снега имали кишне дане, земља и сама стабла већ су била прилично натопљена водом. Онда су уследиле велике количине мокрог снега који се задржао на гранама, те су оне под тим теретом попуцале и попадале, а и цела стабла су се извалила додатно због натопљене земље - објашњавају у ЈКП "Зеленило Београд".

Фото: П. Милошевић

 

 

На питање да ли то има везе са тим да су ове гране пре тога биле труле, односно оштећене па тако и склоне пуцању, у "Зеленилу" кажу да то нема везе са тим, већ искључиво са огромним количинима мокрог снега који је пао у кратком временском периоду.

 

 

- Чак смо имали више пуцања на здравим стаблима - додају у ЈКП "Зеленило Београд".

Дакле, овако нешто није могло ни да се предвиди, а ни спречи.

Где пријавити пало стабло

Како саопштавају у "Зеленилу", суграђани могу пријавити случајеве оборених, преломљених или оштећених стабала која могу угрозити безбедност и нанети материјалну штету Центру за информисање ЈКП "Зеленило-Београд" радним даном од 7:30 до 15:30 часова на број телефона 011/2630-506, а после тог времена и викендом дежурној служби ЈКП "Зеленило – Београд" на број телефон 011/2650-683.

Позивање дежурне службе могуће је и преко градског Центра за обавештавање, дежурне инспекције и МУП-а. Оперативни тим за хитне интервенције дежура 24 часа.

Чишћење снега

У Зеленилу додају још и да се чишћење снега обавља ручно и уз помоћ неопходне механизације – три специјална возила "wилле", три специјална возила „мултицар”, један ФАП, два "ката", 15 трактора "кубота", два трактора "кубота" са емулзијом, 17 путара, три ХТП-а, један "ивеко" и "ман", 18 трактора "солис", четири "маестрала" и један „рекс”, један кипер и један утоваривач.

- Обезбеђено је 600 тона индустријске соли и 25.000 литара калцијум-хлорид емулзије, као и 6.000 килограма калцијум-хлорид гранулата за наступајућу сезону. Радници "Зеленила" ће бити ангажовани на чишћењу снега, леда и посипању соли док год то услови буду захтевали, како би нашим суграђанима обезбедили безбедно и неометано кретање кроз Београд - саопштавају из "Зеленила".

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".