Prošlog meseca kineskoj grupaciji je na naplatu došlo 82 miliona dolara na ime kamata čije bi nepodmirenje posledično izazvalo „difolt“ 19 milijardi dolara vrednih obveznica i lansiralo „Evergrande“ na vrh kineske neslavne lestvice najvećih bankrota.

Prvi u Kini, ujedno bi bio i drugi najveći bankrot na rastućim tržištima nakon venecuelanske naftne kompanije PDVSA.

 

Potresi na tržištu nekretnina

Foto: Tanjug/AP

 

Potresi u kineskom sektoru nekretnina protekle godine već su srušili desetak manjih kompanija, a to isto preti „Evergrandeu“, nekada najvećem gigantu na tržištu nekretnina sa više od 1.300 projekata, 163.000 zaposlenih i 300 milijardi dolara duga.

 

Usporavanje rasta podstaklo je diversifikaciju portfelja u druga poslovanja poput osiguranja, flaširane vode, fudbala i električnih automobila.

Ulagače su proteklih nekoliko meseci umirile poruke kineskih vlasti da se problemi grupe mogu ograničiti što su propratile mere za veću likvidnost bankarskog sektora i planovi kompanije da situaciju pregrmi restrukturiranjem stranih dugova.

„Tržište već ima određena očekivanja o ovom (neplaćanju). Samo je čekalo kada će se to dogoditi. U isto vreme ulagači posmatraju razvoj situacije u „Evergrandeu“ - da li grupa ide u smeru restrukturiranja duga ili plana otplate kreditora“, rekao je Keni Ng, strateg u „Everbright Sun Hung Securities“.

„Evergrande je u ponedeljak objavio uspostavljanje odbora za upravljanje rizicima u kojem sede državni zvaničnici kako bi pomogli u „ublažavanju i eliminisanju budućih rizika“.

Objava je došla nakon saopštenja kompanije da kreditori zahtevaju 260 miliona dolara isplate i da „Evergrande“ ne može da garantuje sredstva za otplatu duga.

Problemi se neće širiti

Foto: Tanjug/AP

 

Uprkos višemesečnoj krizi problemi prezadužene kompanije nisu se prelili na druge sektore u Kini. Analitičari smatraju da je podrška vlasti i činjenica da su tržišta upoznata s razvojem situacije dovela do toga da se problemi verovatno neće osetiti u širem obimu.

Osnovan 1996, „Evergrande“ je uspostavio eru nesputanog zaduživanja i gradnje, ali su taj poslovni model potopile stotine novih pravila napisanih da ograniče manično zaduživanje i omoguće pristupačno stanovanje, preneo je Poslovni dnevnik.

(Sputnjik)