Прошлог месеца кинеској групацији је на наплату дошло 82 милиона долара на име камата чије би неподмирење последично изазвало „дифолт“ 19 милијарди долара вредних обвезница и лансирало „Евергранде“ на врх кинеске неславне лествице највећих банкрота.

Први у Кини, уједно би био и други највећи банкрот на растућим тржиштима након венецуеланске нафтне компаније ПДВСА.

 

Потреси на тржишту некретнина

Фото: Танјуг/АП

 

Потреси у кинеском сектору некретнина протекле године већ су срушили десетак мањих компанија, а то исто прети „Еверграндеу“, некада највећем гиганту на тржишту некретнина са више од 1.300 пројеката, 163.000 запослених и 300 милијарди долара дуга.

 

Успоравање раста подстакло је диверсификацију портфеља у друга пословања попут осигурања, флаширане воде, фудбала и електричних аутомобила.

Улагаче су протеклих неколико месеци умириле поруке кинеских власти да се проблеми групе могу ограничити што су пропратиле мере за већу ликвидност банкарског сектора и планови компаније да ситуацију прегрми реструктурирањем страних дугова.

„Тржиште већ има одређена очекивања о овом (неплаћању). Само је чекало када ће се то догодити. У исто време улагачи посматрају развој ситуације у „Еверграндеу“ - да ли група иде у смеру реструктурирања дуга или плана отплате кредитора“, рекао је Кени Нг, стратег у „Everbright Sun Hung Securities“.

„Евергранде је у понедељак објавио успостављање одбора за управљање ризицима у којем седе државни званичници како би помогли у „ублажавању и елиминисању будућих ризика“.

Објава је дошла након саопштења компаније да кредитори захтевају 260 милиона долара исплате и да „Евергранде“ не може да гарантује средства за отплату дуга.

Проблеми се неће ширити

Фото: Танјуг/АП

 

Упркос вишемесечној кризи проблеми презадужене компаније нису се прелили на друге секторе у Кини. Аналитичари сматрају да је подршка власти и чињеница да су тржишта упозната с развојем ситуације довела до тога да се проблеми вероватно неће осетити у ширем обиму.

Основан 1996, „Евергранде“ је успоставио еру неспутаног задуживања и градње, али су тај пословни модел потопиле стотине нових правила написаних да ограниче манично задуживање и омогуће приступачно становање, пренео је Пословни дневник.

(Спутњик)