Početak suđenja trojici inspektora Odeljenja za borbu protiv droga Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Grad Beograd pred Višim sudom u Beogradu, odložen je po sedmi put. Ranije su pretresi odlagani zbog bolesti okrivljenih, a danas je razlog bio zahtev odbrane za izuzeće postupajućeg tužioca u ovom predmetu Ane Đuričić, šefa Odeljenja za borbu protiv korupcije Željke Nikolaidis i glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva Nenada Stefanovića.

Kako je obrazložio advokat Marko Drašković, koji u predmetu zastupa okrivljene Miloša Vešovića i Milana Isakova (osim njih optužen je i Miloš Knežević), zahtev je podnet zbog sumnje da je Više tužilaštvo pristrasno i nije objektivno.

– Ovaj predmet je oduzet tužiocu Jeleni Stevančević, jer je imala drugačiji stav po pitanju kvalifikacije krivičnog dela. I dok je ona bila na odmoru Željka Nikolaidis je uzela predmet i na brzinu podnela optužni predlog. Takođe, u spisima predmeta su 42 razgovora Vešovića, koji su snimani nakon prekida posebnih mera prisluškivanja protiv njega – kazao je branilac Drašković.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

 

Postupajuća tužiteljka Ana Đuričić naglasila je da su sve ove okolnosti odbrani odranije bile poznate i da smatra da je ovaj zahtev advokata optuženih usmeren na odugovlačenje postupka.

– Shvatam da se oni protive, zbog čega tražim izuzeće i postupajuće tužiteljke, i Željke Nikolaidis i Nenada Stefanovića iz gorepomenutih razloga. Ovo tužilaštvo nije samostalno, nije objektivno. Vrše kriminalizaciju 4. odeljenja. Oni nisu hteli da postupaju kada je advokat Zdenko Tomanović istakao da su inspektorima životi ugroženi, a kao dokaz imamo to da njih danas čuva Specijalna – antiteroristička jedinica – kazao je advokat Marko Drašković.

Sudija Milan Grkinić odložio je glavni pretres kako bi Apelaciono tužilaštvo odlučilo o postupanju, a sledeće ročište zakazano je za 7. jun.

Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je poslat sudu samo nekoliko sati pošto je Milan Isakov kao svedok saslušan u postupku protiv okrivljenih u postupku „Jovanjica 1”, svoj trojici okrivljenih na teret se stavlja da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao i zlostavljanje i mučenje, dok se Vešoviću na teret stavlja i krivično delo teška telesna povreda. Oni su optuženi da su 28. septembra 2022. godine zlostavljali i mučili Benjamina H. i Miloša M. sa kojima se Isakov, prema tvrdnjama tužilaštva, sukobio nakon što su mu vratili oštećenu nargilu, koju im je prethodno, za potrebe lokala, izdao na korišćenje.

Optužni predlog protiv trojice okrivljenih podigla je i potpisala tužiteljka Željka Nikolaidis u vreme dok je njena koleginica Jelena Stevančević, koja je vodila istragu, bila na godišnjem odmoru. Prema nezvaničnim informacijama, tužilac Stevančević smatrala je da nema dokaza da su inspektori počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja. Prema istim informacijama, ovaj predmet je, nakon što je sudu prosleđen optužni predlog, vraćen tužiteljki Stevančević na ponovno postupanje. Međutim, tužiteljka Stevančević je tražila od glavnog tužioca Nenada Stefanovića da se predmet vrati tužiteljki koja je podigla optužni predlog ili da joj se, pak, izda obavezno uputstvo po kom bi ona morala da postupi u ovom slučaju.

(Politika)

BONUS VIDEO: