Почетак суђења тројици инспектора Одељења за борбу против дрога Управе криминалистичке полиције Полицијске управе за Град Београд пред Вишим судом у Београду, одложен је по седми пут. Раније су претреси одлагани због болести окривљених, а данас је разлог био захтев одбране за изузеће поступајућег тужиоца у овом предмету Ане Ђуричић, шефа Одељења за борбу против корупције Жељке Николаидис и главног тужиоца Вишег јавног тужилаштва Ненада Стефановића.

Како је образложио адвокат Марко Драшковић, који у предмету заступа окривљене Милоша Вешовића и Милана Исакова (осим њих оптужен је и Милош Кнежевић), захтев је поднет због сумње да је Више тужилаштво пристрасно и није објективно.

– Овај предмет је одузет тужиоцу Јелени Стеванчевић, јер је имала другачији став по питању квалификације кривичног дела. И док је она била на одмору Жељка Николаидис је узела предмет и на брзину поднела оптужни предлог. Такође, у списима предмета су 42 разговора Вешовића, који су снимани након прекида посебних мера прислушкивања против њега – казао је бранилац Драшковић.

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

 

Поступајућа тужитељка Ана Ђуричић нагласила је да су све ове околности одбрани одраније биле познате и да сматра да је овај захтев адвоката оптужених усмерен на одуговлачење поступка.

– Схватам да се они противе, због чега тражим изузеће и поступајуће тужитељке, и Жељке Николаидис и Ненада Стефановића из горепоменутих разлога. Ово тужилаштво није самостално, није објективно. Врше криминализацију 4. одељења. Они нису хтели да поступају када је адвокат Зденко Томановић истакао да су инспекторима животи угрожени, а као доказ имамо то да њих данас чува Специјална – антитерористичка јединица – казао је адвокат Марко Драшковић.

Судија Милан Гркинић одложио је главни претрес како би Апелационо тужилаштво одлучило о поступању, а следеће рочиште заказано је за 7. јун.

Оптужним предлогом Вишег јавног тужилаштва у Београду, који је послат суду само неколико сати пошто је Милан Исаков као сведок саслушан у поступку против окривљених у поступку „Јовањица 1”, свој тројици окривљених на терет се ставља да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, као и злостављање и мучење, док се Вешовићу на терет ставља и кривично дело тешка телесна повреда. Они су оптужени да су 28. септембра 2022. године злостављали и мучили Бењамина Х. и Милоша М. са којима се Исаков, према тврдњама тужилаштва, сукобио након што су му вратили оштећену наргилу, коју им је претходно, за потребе локала, издао на коришћење.

Оптужни предлог против тројице окривљених подигла је и потписала тужитељка Жељка Николаидис у време док је њена колегиница Јелена Стеванчевић, која је водила истрагу, била на годишњем одмору. Према незваничним информацијама, тужилац Стеванчевић сматрала је да нема доказа да су инспектори починили кривично дело злоупотреба службеног положаја. Према истим информацијама, овај предмет је, након што је суду прослеђен оптужни предлог, враћен тужитељки Стеванчевић на поновно поступање. Међутим, тужитељка Стеванчевић је тражила од главног тужиоца Ненада Стефановића да се предмет врати тужитељки која је подигла оптужни предлог или да јој се, пак, изда обавезно упутство по ком би она морала да поступи у овом случају.

(Политика)

БОНУС ВИДЕО: