- Ovakve provokativne izjave poljskog rukovodstva nisu nove, rekla je Zaharova.

- Poljske vlasti već odavno ne kriju svoje ambicije u pogledu toga kako da se što više "približe" američkom nuklearnom oružju stacioniranom u Evropi i aktivno ga upletu u svoju duboko neprijateljsku politiku prema Rusiji - rekla je ona.

Prema rečima Zaharove, „Poljskoj očigledno nije dovoljno to što je već članica NATO-a koji se samovoljno pozicionira kao ‘nuklearni savez’“.

- Štaviše, Varšava intenzivno učestvuje u razvoju takozvanih zajedničkih nuklearnih misija Severnoatlantskog bloka kao država koja pruža direktnu podršku takvim operacijama, istakla je ona.

- Sve ovo zajedno dovodi do toga da se u našem sopstvenom vojnom planiranju prema Poljskoj odnosimo sa posebnom pažnjom i u skladu sa pretnjama koje se javljaju Rusiji uz učešće ove zemlje, objasnila je diplomata.

Foto: Profimedia

 

Prema njenim rečima, „poljski faktor smo, naravno, uzimali u obzir i mi i naši beloruski prijatelji“ u procesu preduzimanja dodatnih mera za jačanje bezbednosti Savezne države.

- Međutim, čini se da Varšava manijakalno nastoji da privuče još veću pažnju vojnih planera u ruskom Generalštabu. Nije teško pretpostaviti da će se u slučaju pojave američkog nuklearnog oružja na poljskoj teritoriji odgovarajući objekti odmah dodati na spisak legitimnih ciljeva za uništenje u situaciji direktnog vojnog sukoba sa NATO-om, zaključila je Zaharova.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda u intervjuu za „Fakt“ rekao da su poljske vlasti spremne da razmeste američko nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

- Ako naši saveznici odluče da u okviru programa 'Nuclear Sharing' rasporede nuklearno oružje takođe i na našoj teritoriji radi jačanja bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to. Mi smo saveznici u NATO-u i imamo obaveze po tom pitanju, što znači da mi jednostavno sprovodimo zajedničku politiku - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, „ovo pitanje je već neko vreme tema poljsko-američkih razgovora“.

Foto: Tanjug/AP

 

- Već sam govorio o tome nekoliko puta. Moram da priznam, kada su me pitali o tome, potvrdio sam našu spremnost - dodao je on.

Duda tvrdi da Rusija sve više jača Kalinjingradsku oblast sa vojnog stanovišta.

- Nedavno je Moskva prebacila svoje nuklearno oružje u Belorusiju - istakao je on.

Program „Nuclear Sharing“ omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da raspoređuje svoje nuklearno oružje u zemljama NATO-a koje ga ne poseduju.

SAD imaju u Evropi i Turskoj 100 taktičkih nuklearnih raketa. Bojeve glave su snage od 0,3 do 50 kilotona za bombe B61-3 i B61-4 i skladište se u šest baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

BONUS VIDEO:

JEHUDA BAUER OBJASNIO: Nije bilo genocida u Srebrenici