- Овакве провокативне изјаве пољског руководства нису нове, рекла је Захарова.

- Пољске власти већ одавно не крију своје амбиције у погледу тога како да се што више "приближе" америчком нуклеарном оружју стационираном у Европи и активно га уплету у своју дубоко непријатељску политику према Русији - рекла је она.

Према речима Захарове, „Пољској очигледно није довољно то што је већ чланица НАТО-а који се самовољно позиционира као ‘нуклеарни савез’“.

- Штавише, Варшава интензивно учествује у развоју такозваних заједничких нуклеарних мисија Северноатлантског блока као држава која пружа директну подршку таквим операцијама, истакла је она.

- Све ово заједно доводи до тога да се у нашем сопственом војном планирању према Пољској односимо са посебном пажњом и у складу са претњама које се јављају Русији уз учешће ове земље, објаснила је дипломата.

Фото: Профимедиа

 

Према њеним речима, „пољски фактор смо, наравно, узимали у обзир и ми и наши белоруски пријатељи“ у процесу предузимања додатних мера за јачање безбедности Савезне државе.

- Међутим, чини се да Варшава манијакално настоји да привуче још већу пажњу војних планера у руском Генералштабу. Није тешко претпоставити да ће се у случају појаве америчког нуклеарног оружја на пољској територији одговарајући објекти одмах додати на списак легитимних циљева за уништење у ситуацији директног војног сукоба са НАТО-ом, закључила је Захарова.

Раније је пољски председник Анджеј Дуда у интервјуу за „Факт“ рекао да су пољске власти спремне да разместе америчко нуклеарно оружје на својој територији.

- Ако наши савезници одлуче да у оквиру програма 'Nuclear Sharing' распореде нуклеарно оружје такође и на нашој територији ради јачања безбедности источног крила НАТО-а, спремни смо за то. Ми смо савезници у НАТО-у и имамо обавезе по том питању, што значи да ми једноставно спроводимо заједничку политику - објаснио је он.

Према његовим речима, „ово питање је већ неко време тема пољско-америчких разговора“.

Фото: Танјуг/АП

 

- Већ сам говорио о томе неколико пута. Морам да признам, када су ме питали о томе, потврдио сам нашу спремност - додао је он.

Дуда тврди да Русија све више јача Калињинградску област са војног становишта.

- Недавно је Москва пребацила своје нуклеарно оружје у Белорусију - истакао је он.

Програм „Nuclear Sharing“ омогућава Сједињеним Америчким Државама да распоређује своје нуклеарно оружје у земљама НАТО-а које га не поседују.

САД имају у Европи и Турској 100 тактичких нуклеарних ракета. Бојеве главе су снаге од 0,3 до 50 килотона за бомбе Б61-3 и Б61-4 и складиште се у шест база у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.

БОНУС ВИДЕО:

ЈЕХУДА БАУЕР ОБЈАСНИО: Није било геноцида у Сребреници