Međutim, kada su toksične osobe naši roditelji, ponekad potpuni prekid nije realan ili moguć. U takvim situacijama, pronalaženje delotvornih načina za upravljanje odnosom ključno je kako bismo očuvali svoje emocionalno zdravlje. No, prvo je važno prepoznati toksične roditelje, a to ponekad može biti izazovno. Stoga je psihoterapeutkinja Šeri Gaba otkrila četiri osobine koje otkrivaju takve roditelje.

1. Izrazito negativno reagiraju na različite situacije ili događaje

- Toksični roditelji su emocionalno izvan kontrole. Skloni su dramiti za čak i manje probleme, a svaku moguću uvredu vide kao razlog da postanu neprijateljski, ljuti, verbalno uvredljivi ili destruktivni - rekla je psihoterapeutkinja za Psychology Today.

2. Nedostaje im empatije

- Toksični roditelji nisu u stanju da saosećaju sa drugima - tvrdi Gaba. - Sve se vrti oko njih i njihovih potreba, a ne shvataju kako njihovo ponašanje može da škodi drugima.

Foto: Profimedia

 

3. Teže da kontrolišu

- Što su roditelji više toksični, to više žele da kontrolišu sve i svakoga u svojoj blizini. To znači postavljanje nerazumnih zahteva, čak i odrasloj deci - ističe psihoterapeutkinja.

4. Preterano kritikuju

- Toksični roditelji ne mogu ili ne žele da vide postignuća svoje dece, bez obzira na to koliko su uspešna - kaže Gaba. Naglašava kako neprestano omalovažavaju ljude oko sebe, dok sebe prave izuzetnima, nadarenima ili talentovanima.

- Važno je da deca toksičnih roditelja shvate da nemaju sposobnost da promene ponašanje svojih roditelja, ali ključno je da postave granice kako bi očuvali svoje mentalno zdravlje. Razgovor sa terapeutom ili savetnikom takođe može da im pomogne u razumevanju uticaja koje su toksični roditelji imali na njihov život i razvijanju delotvornih strategija suočavanja - zaključila je psihoterapeutkinja.

BONUS VIDEO: