Filmski režiser DŽejmsa Kamerona je napravio film inspirisan ovim tragičnim događajem, a ono što ga je učinilo filmom za sva vremena je izmišljena ljubavna priča između DŽeka i Rouz.

Međutim, malo ko zna da je Rouz, koju je glumila Kejt Vinslet, delimično zasnovana na stvarnoj osobi.

Lik Rouz Devit Bjuketr u filmu "Titanik" bio je inspirisan Beatris Vud.

Beatris je rođena 1893. a umrla je 1998. godine, bila je američka umetnica i keramičarka. Bila je i jedan od urednika časopisa "The Blind Man" i "Rongwrong" u NJujorku. Studirala je umetnost u Parizu, a kasnije se bavila skulpturom i grnčarstvom.

Kameron je pročitao njenu biografiju, te je pronašao inspiraciju za kreiranje glavnog ženskog lika u svom kultnom filmu.

Foto: Javno vlasništvo/Vikipedija

 

Baš kao i Rouz, Beatris je poticala iz bogate, tradicionalne američke porodice i obe su bile žene ispred svog vremena. Umetnost Beatris Vud bila je kontroverzna za njeno doba, a Rouz iz "Titanika" takođe se bavila umetnošću.

LJubavni život

Putovala je često po Evropi i obišla celu Severnu Ameriku. U odnosu na Rouz bila je predanija umetnosti koja je u velikoj meri obeležila njen život.

Rouz iz filma "Titanik" imala je jednu veliku ljubav, DŽeka Dosona, dok je Beatris volela više muškaraca i mnogi su joj slamali srce. Nijedan od tih muškaraca nije bio poput DŽeka.

Međutim, Beatris se zaljubila u indijskog naučnika, ali znala je da njegovi konzervativni roditelji nikada neće odobriti taj izbor. Ipak, dva puta se vraćala u Indiju da ugrabi trenutke sa njim.

Foto: Javno vlasništvo/Vikipedija

 

Nakon što je poslednji put napustila Indiju 1972, dobila je telegram od njega, a do kraja života ga je znala napamet.

Iako je bila inspiracija za lik Rouz, Beatris Vud nije volela da priča o tome. Godinu dana pre smrti dala je intervju za Firstpost, ali je bila više zainteresovana za razgovor o vremenu koje je provela u Indiji i o svojim uspesima sa tog putovanja.

Prema njenim rečima, ona nikada nije pogledala film "Titanik" iako joj je Kameron dostavio kopiju ovog ostvarenja.

Inače, Beatris je preminula 1998, samo godinu dana nakon što je izašao ovaj nagrađivani film. Umrla je u 106. godini života. 

(Glossy)

BONUS VIDEO: