Prvi na listi novoformiranog FBI-a, koji je ponudio 25.000 dolara za korisne informacije o njemu. A to je bio veliki novac 1930-ih tokom Velike depresije u SAD. I trebalo je da se koristi za lov na DŽona Dilindžera, pljačkaša banke i višestrukog begunca iz zatvora koga je američka javnost u to vreme smatrala novim Robin Hudom jer je naoružan automatskim puškama provaljivao u banke.

Amerika je 1930-ih bila zemlja radija i filmskih filmova, koji su pomno pratili svaki Dilindžerov korak. Takvo praćenje ga je načinilo medijskom zvezdom, pa nije ni čudo što je postao jedan od gangstera koji su se od kriminalnih ikona transformisali u ikone pop-kulture tokom 20. veka.

Osim što je bio državni neprijatelj broj jedan, njegovoj „slavi“ je doprinelo i to što je o njegovom životu i smrti snimljeno nekoliko filmova, od kojih je svakako najpoznatiji „Državni neprijatelj“ u kojoj je Dilindžerov lik veoma ubedljivo odigrao DŽoni Dep.

Dilindžerov rani život, barem u početku, nije najavljivao da će postati jedan od najpoznatijih pljačkaša banaka u američkoj istoriji.

Rođen je u porodici srednje klase, a otac mu je bio vredan trgovac nemačkog porekla koji je držao prodavnicu. Ali stvari se menjaju kada mu majka umre. Dilindžer je tada imao samo tri godine, o porodici se brinula njegova starija sestra, dok ga je otac odgajao kombinujući strogost sa kupovinom skupih poklona.

Zbog svega toga, Dilindžer je postao buntovno dete koje je oko sebe okupilo maloletničku bandu „Grupa prljavih“ (Dirty Dozen).

Foto: Javno vlasništvo

 

Dečaci su krali ugalj iz vozova, a kada su imali 13 godina, grupno su silovali devojčicu i izvukli se. Da se ​​radi o dečaku, mladiću opasne naravi pred kojim je svetla kriminalna karijera, moglo se naslutiti kada je jednom prilikom svog druga privezao za dasku kružne testere u pilani, a testeru zaustavio tek kada je bio nekoliko centimetara udaljen od tela svog prijatelja.

Kada je imao 16 godina, Dilindžer je napustio školu i neko vreme je radio kao mehaničar, a kada je uhapšen zbog krađe automobila, odlučio je da se pridruži mornarici. Ipak, izdržao je nekoliko meseci pre nego što se vratio kući. Tada je upoznao sitnog kriminalca Eda Singltona, sa kojim je opljačkao prodavnicu.

Uhvaćeni su na delu, a Dilindžer je, po savetu svog oca, priznao zločin, i na kraju je osuđen na kaznu od 10 do 20 godina. Bila je to prestroga kazna, koja je Dilindžera gurnula u svet zločina, jer je u zatvoru sreo nekoliko pljačkaša banaka, sa kojima je planirao bekstvo.

Razmatrali su opciju podmićivanja čuvara, ali pre nego što su to mogli da urade, Dilindžer je pušten na uslovnu slobodu. Nije odustao od plana da spase svoje zatvorske drugare, ali se sve raspalo jer je opljačkao banku na uslovnoj slobodi . Ponovo je poslat u zatvor, a policija je kod njega pronašla plan bekstva.

On je sve negirao, a dok je policija saznala šta se dešava, Dilidžerovi zatvorski drugovi ne samo da su pobegli već su ga i oslobodili, pri čemu su ranili šerifa. Usledila je serija pljački banaka i policijskih stanica iz kojih su krali oružje, pri čemu su ubili dvojicu policajaca.

To ih je učinilo "poznatim" svakom policajcu u zemlji, a hapšenje Dilindžera i njegove bande postalo je prioritet novoformiranog FBI.

Foto: Profimedia

 

Tokom jedne pljačke banke, u kojoj je Dilindžer lično ubio policajca, on je uhapšen i vraćen u zatvor. Ali iza rešetaka nije ostao dugo. Pobegao je tako što je napravio pištolj od drveta i ofarbao ga crnim lakom za cipele. Iskoristio je taj drveni pištolj da razoruža čuvara i dočepa se pravog oružja i uzme nekoliko talaca pre nego što je pobegao u upravnikovom automobilu.

Posle tog bekstva njegova medijska slava je postala još veća, a lov na njega i njegove ljude se pojačao.

Okršaji između gangstera i FBI postali su česti, a žrtve su se brojale na obe strane. U jednoj takvoj pucnjavi, Dilindžer je ranjen, ali je ipak uspeo da pobegne. Postao je još poznatiji, i počeo da veruje da je nedodirljiv.

Foto: Javno vlasništvo

 

Otišao je u Čikago, uradio manje plastične operacije i, zahvaljujući promeni izgleda, bukvalno je šetao ispred policijskih agenata, čak i na bejzbol utakmice. Paradoksalno, ubio ga je FBI, ali ne zato što su otkrili gde se krije i kako izgleda, već zato što su ga izdali sopstveni ljudi.

Federalcima ga je dao vlasnik bordela, koji je bio prijatelj njegove devojke, a Dilindžer je ubijen 22. jula 1934. dok se vraćao iz pozorišta sa njih dvoje.

Uočio je agente i pokušao da pobegne, prethodno izvukao pištolj. Ali oni su bili brži. Tri agenta FBI-a ispalila su pet hitaca. Trojica su pogodila i ubila prvog američkog javnog neprijatelja broj jedan.

BONUS VIDEO:

(Večernji list)