Ispod te dobro osmišljene fasade, krio se sadistički serijski ubica koji je zlostavljao i ubio preko 30 dečaka, a njihova tela bacao u podrum ispod kuće.

Gejsi je, kao i većina serijskih ubica, imao vrlo teško detinjstvo. Odrastao je u Čikagu sa ocem koji ga je zlostavljao. NJegovi prijatelji svedočili su kako je često umeo da ga tuče bez ikakvog razloga. Pored fizičkih povreda, otac ga je zlostavljao i verbalno i emocionalno.

Prvi put je ubio u svojoj kući 1972. godine kada je sa jednog autobuskog stajališta pokupio tinejdžera DŽeka Mekoja. Mekoj je putovao od Mičigena do Omaha, a u Čikago je zastao da bi razgledao grad.

Gejsi je tinejdžeru ponudio da kod njega da provede noć, a da će ga on ujutro odvesti na autobusku stanicu. Kasnije je ispričao policiji kako se ujutro probudio i zatekao Mekoja kako stoji u njegovoj spavaćoj sobi sa kuhinjskim nožem u ruci.

Plašeći se da će tinejdžer da ga napadne, Gejsi je skočio na njega rvajući se dok mu nije izbio nož i ubo ga njime više puta. Ipak, kasnije je utvrđeno da je tinejdžer samo napravio Gejsiju dorućak zaboravljajući da ostavi nož u kuhinji.

Ubistvo je bilo trenutak otkrovenja za Gejsija.

Foto: Profimedia

 

Ubistvo Makoja je Gejsiju, kako je godinama kasnije sam izjavio, donelo „orgazam koji pomućuje um“. Ubistvo je navodno bilo greška, ali je Gejsi zapamtio „vrhunsko uzbuđenje“, za kojim će nastaviti da žudi do kraja života.

- Tada sam shvatio da je smrt bila vrhunsko zadovoljstvo - ispričao je kasnije inspektorima. Kako je dodao, telo nesrećnog tinejdžera zakopao je u jednom praznom prostoru ispod kuće.

Tokom narednih šest godina još desetine tela pridružile su se lešu Timotija Makoja, dok se Gejsi sve to vreme pretvarao da je ugledan član zajednice. Nastupao je na zabavama i u bolnicama kao „klovn Pogo“, i niko nije ni slutio kakvu mračnu tajnu krije. Do trenutka kada je uhvaćen, Gejsi „klovn ubica“ usmrtio je najmanje 33 osobe.

Policija je u praznom prostoru ispod kuće na kraju pronašla 27 tela. Pojedina su se toliko raspala da su patolozi morali da ih identifikuju pomoću zubnih kartona.

Policija je počela da istražuje Gejsija 1978. godine nakon što je primila višetruke žalbe za silovanje i zlostavljanje i povezala ga sa nekoliko slučajeva nestalih lica.

Oni koji su poznavali DŽona Vejna Gejsija nikada ne bi očekivali da će on biti glavni akter slične priče. Gotovo svi koji su ga znali opisali su ga kao blagog i simpatičnog čoveka. Veći deo svog života radio je u uslužnim delatnostima, prvo upravljajući sa tri franšize KFC svog tasta, a zatim započevši sopstveni građevinski posao.

NJegovi kupci su ga pamtili kao ljubaznog, velikodušnog i spremnog da pomogne ljudima. Zapošljavao je lokalne tinejdžere kojima su bili potrebni poslovi i dao veliki doprinos lokalnoj Privrednoj komori mladih. Na sve to, vikendom se oblačio u klovna i nastupao na dečjim rođendanskim zabavama.

Foto: Jutjub pritnsrkin/Netflix

 

Gejsi je otišao toliko daleko da je počeo da poziva svoje zaposlene da žive kod njega kada se razveo od druge žene. Oni koji su pristali na to postajali su žrtve silovanja i napada.

Poremećeni ubica ubio je toliko tinejdžera da je njegov tajni prostor ispod kuće postao mali da primi nova tela. To se dogodilo 1978. godine kada je tela počeo da baca sa mosta u reku. Kasnije je priznao da je pet tela bacio u reku, iako je pronađeno samo četiri.

DŽon Vejn Gejsi je rođen u Čikagu 17. marta 1942. Gejsi je rano shvatio da je gej, ali je tokom pedesetih homoseksualnost i dalje bila tabu, pa se celog života pretvarao da je strejt. Kako bi pobegao od oca zlostavljača, Gejsi je 1962. godine kao tinejdžer iz hira otišao u Las Vegas i zaposlio se u mrtvačnici.

To je bio period kada se kasniji serijski ubica po prvi put susreo sa smrću. Jedne večeri, dok je bio sam u mrtvačnici, Gejsi se popeo u kovčeg nedavno umrlog tinejdžera. Prigrlio je i milovao leš dok nije osetio duboko stanje šoka.

Tada je pozvao majku i upitao je sme li da se vrati u porodičnu kuću. Ubrzo pošto se vratio u Čikago, Gejsi se oženio sa svojom prvom devojkom i preselio u Ajovu.

Tokom boravka u Ajovi, Gejsi je počinio niz seksualnih napada na tinejdžere što ga je dovelo i do hapšenja.

Optužen je i osuđen za sodomiju nakon mukotrpnog i haotičnog suđenja. Dobio je 10 godina kazne u zatvoru u Ajovi. Ipak, pušten je nakon samo dve godine zbog uzornog vladanja. NJegova prva žena razvela se od njega još za vreme suđenja.

Foto: Profimedia

 

Nakon puštanja iz zatvora, Gejsi se ponovo našao u Čikagu. Tada se zakleo jednom bliskom prijatelju da se “nikada više neće vratiti u zatvor”, ali ubrzo nakon toga ponovo je počeo da uznemirava i napada dečake.

Dana 20. decembra 1978. godine Gejsi je stigao u kancelariju svojih advokata kako bi prisustvovao “rutinskom sastanku”. Umesto toga, neuredni Gjesi došao je vidno rastrojen i priznao sve svojim advokatima. Priznao je kako je ubio skoro 30 mladića u proteklih nekoliko godina.

Policija je posle toga hitno izdala nalog za pretres i pretražila njegovu kuću. Nažalost, ubrzo su pronašli ostatke mnogih mladih muškaraca koje je Gejsi brutalno ubijao godinama. Gejsi je uhapšen i dao je puno priznanje za sva ubistva.

Gejsi je optužen za 33 ubistva i proglašen krivim po svim tačkama optužnice.

Ubrzo je osuđen na smrt. Datum izvršenja egzekucije prvobitno je zakazan za 2. jun 1980. godine, ali je Gejsi podneo nekoliko žalbi tražeći odlaganje izvršenja smrtne kazne.

Dok je boravio u zatvoru, Gejsi je počeo intezivno da crta. Do danas, Gejsijeva silovanja i ubistva prosto su paralisala medije. NJegove slike počele su da se prodaju po cenama od 200 do 20.000 dolara po komadu.

Kada je Gejsi konačno iscrpeo žalbene postupke, pogubljen je 9. maja 1994. godine smrtonosnom inekcijom. Po njegovoj životnoj priči snimljena je i serija pod nazivom "Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes" koja je premijerno prikazana početkom prošle godine na Netfliksu.

(Stil Kurir)

BONUS VIDEO: