Izraelska vojska saopštila je da je „većinu“ dronova i projektila presreo sistem PVO i „u saradnji sa izraelskim strateškim saveznicima pre nego što su pretnje stigle do izraelske teritorije“.

Mali broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael u napadu Irana, ranivši jednu devojčicu. Oštećeno je i vojno postrojenje na jugu.

Iranska ambasada pri UN saopštila je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati završenom. „U slučaju da izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti mnogo oštriji“, rekla je iranska misija pri UN u objavi na društvenoj mreži X.

Izraelski mediji, međutim, pišu da se može očekivati odgovor Izraela. Žestoki napadi iz Libana takođe su pokrenuti tokom jutra.

Šta znamo do sada:

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Izraela dok je izraelski PVO presreo dolazeće iranske rakete na nebu iznad Tel Aviva i Jerusalima

Iranska misija pri UN kaže da je napad dronovima i raketama na Izrael odgovor na izraelski napad na njegovu ambasadu u Damasku u Siriji od 1. aprila i da se to pitanje može smatrati zatvorenim.
Netanjahu je sazvao izraelski ratni kabinet opisujući napad kao ozbiljnu i opasnu eskalaciju
U napadima je povređeno 10-godišnje dete, a pričinjena je manja materijalna šteta u bazi izraelske vojske na jugu zemlje.
Iran je zapretio svakom ko pomaže Izraelu
DŽo Bajden je rekao da Amerika čvrsto stoji uz Izrael

Sunak potvrdio: Britanski avioni srušili iranske dronove
Britanski premijer Riši Sunak rekao je u nedelju da su britanski vojni avioni oborili bespilotne letelice koje je lansirao Iran u napadu na Izrael i pozvao na uzdržanost kako bi se izbegla eskalacija sukoba.

- Mogu da potvrdim da su naši avioni oborili veći broj iranskih dronova - rekao je Sunak novinarima.

"Amerika je znala za napad"

Iran je obavestio SAD da ce njihovi napadi na Izrael biti "ograničeni" i radi samoodbrane, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan na sastanku koji je danas održan sa stranim ambasadorima u Teheranu, javlja Rojters.

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osuđuje napad Irana na Izrael i kaže da njegova zemlja razume "horor" iranskih bespilotnih letelica, koje je takođe koristila Rusija u svojoj invaziji.

 

 

- Ukrajina osuđuje napad Irana na Izrael upotrebom bespilotnih letelica i projektila "šahed". Mi u Ukrajini veoma dobro znamo kakav je užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste dronove ruske rakete, istu taktiku masovnih vazdušnih udara - piše Zelenski na X.

Ovo su moguće mete izraelske vojske

Izrael je ostao na nogama i sad se čeka uzvratni udarac. Ako se izraelsko političko rukovodstvo odluči na jednako masovan napad, znatno slabija iranska protivvazdušna odbrana neće imati velike šanse da ga zaustavi. Izraelska vojska raspolaže istim arsenalom kao i iranska, samo što su izraelske borbene bespilotne letelice i krstareći projektili znatno tehnološki napredniji od iranskih.

Izrael napao Liban

Izraelska vojska napala ciljeve Hezbolaha u Libanu. Izraelska vojska (IDF) je potvrdila da je ranije danas izvršio vazdušni napad u oblasti Nabi Čit, u blizini Balbeka na severoistoku Libana.

Raisi slavi napad

Iranski predsednik Ibrahim Raisi izjavio je danas da je sinoćnim napadom te zemlje na Izrael okrenuta nova stranica u istoriji autoriteta Irana i da je Izrael "naučio lekciju".

Rusija pozvala na uzdržanost

Rusija, koja ima bliske odnose sa Iranom, rekla je da je izuzetno zabrinuta zbog iranskih napada na Izrael i pozvala sve strane da pokažu uzdržanost, dodajući, međutim, da će tenzije ostati dok se izraelsko-palestinski sukob ne reši.

- Izražavamo izuzetnu zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu. Pozivamo sve strane na uzdržanost - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo podseća i na izjavu Teherana da je napad izveden u okviru prava na samoodbranu nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku, koji je osudila Moskva. Ističe i da je Zapad blokirao pokušaje odgovora na izraelski napad u Damasku u Savetu bezbednosti UN.

(Blic)

BONUS VIDEO: