Израелска војска саопштила је да је „већину“ дронова и пројектила пресрео систем ПВО и „у сарадњи са израелским стратешким савезницима пре него што су претње стигле до израелске територије“.

Мали број пројектила земља-земља погодио је Израел у нападу Ирана, ранивши једну девојчицу. Оштећено је и војно постројење на југу.

Иранска амбасада при УН саопштила је да се овом акцијом одмазда за напад може сматрати завршеном. „У случају да израелски режим направи још једну грешку, одговор Ирана ће бити много оштрији“, рекла је иранска мисија при УН у објави на друштвеној мрежи X.

Израелски медији, међутим, пишу да се може очекивати одговор Израела. Жестоки напади из Либана такође су покренути током јутра.

Шта знамо до сада:

Сирене за ваздушни напад огласиле су се широм Израела док је израелски ПВО пресрео долазеће иранске ракете на небу изнад Тел Авива и Јерусалима

Иранска мисија при УН каже да је напад дроновима и ракетама на Израел одговор на израелски напад на његову амбасаду у Дамаску у Сирији од 1. априла и да се то питање може сматрати затвореним.
Нетањаху је сазвао израелски ратни кабинет описујући напад као озбиљну и опасну ескалацију
У нападима је повређено 10-годишње дете, а причињена је мања материјална штета у бази израелске војске на југу земље.
Иран је запретио сваком ко помаже Израелу
Џо Бајден је рекао да Америка чврсто стоји уз Израел

Сунак потврдио: Британски авиони срушили иранске дронове
Британски премијер Риши Сунак рекао је у недељу да су британски војни авиони оборили беспилотне летелице које је лансирао Иран у нападу на Израел и позвао на уздржаност како би се избегла ескалација сукоба.

- Могу да потврдим да су наши авиони оборили већи број иранских дронова - рекао је Сунак новинарима.

"Америка је знала за напад"

Иран је обавестио САД да це њихови напади на Израел бити "ограничени" и ради самоодбране, изјавио је ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахјан на састанку који је данас одржан са страним амбасадорима у Техерану, јавља Ројтерс.

Огласио се Зеленски

Украјински председник Володимир Зеленски осуђује напад Ирана на Израел и каже да његова земља разуме "хорор" иранских беспилотних летелица, које је такође користила Русија у својој инвазији.

 

 

- Украјина осуђује напад Ирана на Израел употребом беспилотних летелица и пројектила "шахед". Ми у Украјини веома добро знамо какав је ужас сличних напада Русије, која користи исте дронове руске ракете, исту тактику масовних ваздушних удара - пише Зеленски на X.

Ово су могуће мете израелске војске

Израел је остао на ногама и сад се чека узвратни ударац. Ако се израелско политичко руководство одлучи на једнако масован напад, знатно слабија иранска противваздушна одбрана неће имати велике шансе да га заустави. Израелска војска располаже истим арсеналом као и иранска, само што су израелске борбене беспилотне летелице и крстарећи пројектили знатно технолошки напреднији од иранских.

Израел напао Либан

Израелска војска напала циљеве Хезболаха у Либану. Израелска војска (ИДФ) је потврдила да је раније данас извршио ваздушни напад у области Наби Чит, у близини Балбека на североистоку Либана.

Раиси слави напад

Ирански председник Ибрахим Раиси изјавио је данас да је синоћним нападом те земље на Израел окренута нова страница у историји ауторитета Ирана и да је Израел "научио лекцију".

Русија позвала на уздржаност

Русија, која има блиске односе са Ираном, рекла је да је изузетно забринута због иранских напада на Израел и позвала све стране да покажу уздржаност, додајући, међутим, да ће тензије остати док се израелско-палестински сукоб не реши.

- Изражавамо изузетну забринутост због још једне опасне ескалације у региону. Позивамо све стране на уздржаност - саопштило је руско Министарство спољних послова.

Министарство подсећа и на изјаву Техерана да је напад изведен у оквиру права на самоодбрану након израелског напада на конзулат у Дамаску, који је осудила Москва. Истиче и да је Запад блокирао покушаје одговора на израелски напад у Дамаску у Савету безбедности УН.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: