Onima koji nisu iskusni, pranje veša u veš mašini može da deluje kao naučna fantastika. Na programatoru se nalazi gomila simbola koji objašnjavaju kako funkcionišu programi, ali svaka veš mašina je drugačija.

Tako postoje modeli na kojima jednostavno piše koji program je u pitanju, ali i oni na kojima se nalaze posebni simboli.

Ikonica leptirića je oznaka o kojoj se dosta polemisalo. Tako se na društvenim mrežama i mnogobrojnim forumima mogu pronaći pitanja šta zapravo znači.

Leptir služi za odeću koja je osetljivog materijala. Ovaj program se najčešće koristi za stvari koje skoro i da nisu zaprljane.

Foto: Shutterstock

 

Traje vrlo kratko, u zavisnosti od proizvođača. Primera radi, ukoliko imate majicu tankog i osetljivog materijala koju ste jednom nosili i potrebno joj je "samo da zamiriše", onda je program leptira idealan. Služi samo omekšavanje mlakom vodom i ima minimalnu centrifugu.

Takođe, centrifuga na veš mašini bi trebalo da se koristi pažljivo, jer što je veći broj obrtaja, veća je i mogućnost da uništite veš. Imajte na umu da centrifuga nije mašina za sušenje veša. Što se tiče samog programa na mašini, pretpranje može biti odvojeno od svih ostalih programa, a može se nalaziti vezano za neki određeni program.

Foto: Shutterstock

 

Na primer, na programatoru možete videti oznaku 60 i 60P. "P" označava pretpranje, što znači da će mašina odraditi proces pranja na 60⁰C sa pretpranjem. Isto važi i ukoliko oznaka "P" stoji uz bilo koji drugi program. Još simbola koji se mogu naći na programatoru su kadica sa dve ili tri kapi vode ili kadica sa vertikalnom linijom, poput rimskog broja 1.

(Alo)

BONUS VIDEO: